DEN BOSCH - Robert Gesink is maandagavond in Den Bosch uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Het was de tweede keer op rij dat de Achterhoeker de Gerrit Schulte Trofee kreeg uitgereikt.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer overhandigde die. Bij de vrouwen ging de prijs naar Marianne Vos, Dennis van Winden werd gekozen tot talent van het jaar.

Gesink (23) werd gekozen door de lezers van Wieler Magazine en de oud-profs verenigd in de Club 48.

Zware val

De Raborenner moest in de Ronde van Frankrijk opgeven na een zware val maar keerde in de Ronde van Spanje sterk terug. Hij leek lang kanshebber voor een podiumplaats, maar eindigde uiteindelijk als zesde.

Aan het einde van het seizoen won Gesink de Ronde van Emilië. De andere genomineerde renners waren Johnny Hoogerland en Lars Boom.

Marianne Vos

Bij de vrouwen won Marianne Vos voor het vierde jaar op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Vos werd dit jaar wereldkampioene veldrijden en won op de weg onder meer de wereldbeker en het Nederlands kampioenschap.

Op het wereldkampioenschap in Mendrisio werd ze tweede achter de Italiaanse Tatiana Guderzo. Vos hield in de verkiezing Kirsten Wild en Chantal Blaak ruim achter zich.

Toekomst

Dennis van Winden ontving de Gerrie Knetemann Trofee, bestemd voor het talent van het jaar. Van Winden, die een deel van het seizoen miste door ziekte, won onder meer een rit in de Ronde van de Toekomst en wordt volgend jaar prof bij Rabobank. Steven Kruijswijk en Michel Kreder waren de andere genomineerde renners.

Nieuw was de uitreiking van de Peter Post Prijs, bedoeld voor een renner van naam die net gestopt is of op het punt staat zijn loopbaan te beëindigen. Ex-veldrijder Richard Groenendaal beleefde de primeur.