AMSTERDAM - De FIA heeft maandag de inschrijflijst voor seizoen 2010 gepubliceerd. Op de lijst staan twaalf teams. Hoewel Sauber rekent op een startbewijs, ontbreekt het op de lijst. Net als Toyota. Daarover volgt later duidelijkheid.

Het startveld zou volgend seizoen uit dertien teams bestaan. Sauber is weer Sauber sinds BMW met de Formule 1 is gestopt en hoopte nummer veertien te worden, maar vooralsnog zijn er 'slechts' twaalf inschrijvingen.

Dit heeft ook te maken met het afhaken van Toyota. De Japanse fabrikant uit Keulen heeft besloten zich terug te trekken uit de Formule 1. Het is op dit moment onduidelijk wat er met de startplek van Toyota gebeurt.

Zware boete

De Japanse renstal heeft zich geconformeerd aan de nieuwe afspraken in het Concorde Verdrag en pleegt contractbreuk door niet aan de start te verschijnen. Mogelijk volgt hiervoor een zware boete, wat de zaken nog kan veranderen. Ook wordt gerept over een doorstart onder de naam Stefan Grand Prix.

Verder blijkt uit de lijst dat Manor Grand Prix inderdaad in zee gaat met het Virgin van ondernemer Richard Branson. Manor heet niet langer Manor, maar Virgin Racing. Onder die naam verschijnt het in maart in Bahrein aan de start van zijn eerste Grand Prix.

Virgin

Opvallend in deze is dat het team zelf, ondanks maanden van speculatie, de afspraak met Virgin nooit wereldkundig heeft willen maken. Wel was al zeker dat Timo Glock één van de twee auto's bestuurt.

Verder zijn er nog acht stoeltjes te vergeven - onder meer bij de debutanten Lotus en US F1. De reeds bestaande teams Renault en Toro Rosso hebben nog geen tweede coureur bevestigd. Wel claimt Jaime Alguersuari dat hij het tweede stoeltje naast Sebastien Buemi inneemt bij de laatstgenoemde renstal.

Startlijst

De voorlopige FIA-lijst voor 2010 is: McLaren, Brawn GP (wordt Mercedes GP), Red Bull, Ferrari, Williams, Renault, Force India, Toro Rosso, Lotus, Campos Meta, US F1 Team, Virgin Racing.