ZEIST - Het bestuur betaald voetbal van de KNVB wil af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiële) status van een profclub. Daartoe is een reglementswijziging in voorbereiding, die tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie volgend jaar in stemming wordt gebracht.

''Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan'', legde directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB maandag na de najaarsvergadering uit.

''Voor de supporters en de sponsors bijvoorbeeld is het belangrijk om te weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld. Dat kan onder meer helpen bij het vinden van oplossingen.''

De KNVB mag nu nog niet de namen van clubs naar buiten brengen die zich door financiële problemen in categorie 1 van het licentiereglement bevinden.

Zelf beslissen

De bedreigde clubs mogen dit seizoen nog zelf beslissen of ze hun zwakke status aan de buitenwereld kenbaar willen maken.

''In dit verband vragen wij ons soms af of iedereen binnen de betreffende club wel op de hoogte is van de ernst van de situatie'', zei Benk Korthals, de voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB.

De clubs uit categorie 1, waaronder momenteel Feyenoord, dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld. ''Is dat niet gebeurd, dan valt onherroepelijk het doek'', liet Kesler weten.

De armlastige clubs dienen regelmatig aan de KNVB inzage in de boeken te geven en moeten voor elke uitgave boven 50.000 euro, die niet is begroot, speciale toestemming vragen aan de licentiecommissie.

RKC

Eerder dit seizoen kwamen onder meer bij RKC Waalwijk grote financiële problemen naar buiten. De KNVB kreeg toen het verwijt dat de licentiecommissie bij het verstrekken van de speelvergunning niet goed zou hebben opgelet.

''Onterecht. Deze reglementswijziging komt daarom eveneens voort uit lichte ergernis bij de KNVB'', gaf Kesler aan. Hij weigerde maandag te bevestigen dat het aantal clubs in de hoogste categorie 1 het afgelopen jaar (sterk) is gegroeid.

Minder verrassingen

Kesler: ''We kunnen het ook niet helpen dat een club tijdens het seizoen plotseling 9 ton te kort komt in kas of andere mutaties in de boekhouding toepast die negatief uitvallen. Als de indeling van de club in categorie 1, 2 of 3 bij iedereen bekend is, komen we allemaal voor minder verrassingen in dat opzicht te staan.''

De KNVB is van plan om in het voorjaar van 2010 een symposium over licentiezaken in het betaalde voetbal te houden. ''Daar kunnen de clubs, maar ook de media hun voordeel mee doen'', meende Kesler.