ZEIST - De KNVB heeft twee wedstrijden in de Jupiler League aangemerkt als verdacht wegens mogelijke gokpraktijken.

Dat heeft directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB maandag na de najaarsvergadering van de profsectie in Zeist bekendgemaakt.

Hij wilde de duels niet met naam en toenaam noemen. Ook kon hij niet zeggen of het om wedstrijden uit de huidige competitie gaat.

Onderzoek

''Met de hulp van politie en justitie verrichten we momenteel onderzoek naar beide wedstrijden'', liet Kesler weten.

''Onze directeur bedrijfsvoering Bert van Oostveen is daar namens de KNVB mee bezig. We hebben ook de Europese voetbalunie UEFA ingeschakeld", aldus Kesler.

"Deze organisatie heeft toegang tot tal van monitorsystemen en gokbarometers, die vooral op Azië zijn afgestemd. In januari verwachten wij meer mededelingen te kunnen doen.''

Complexe materie

Kesler benadrukte dat het om een complexe materie gaat. ''Een wedstrijd kan om welke reden dan ook verdacht zijn, maar wie is de verdachte? Zonder verdachte heb je geen zaak. Tijdens de vergadering heb ik een opmerking van Willem van Hanegem maandag in zijn column in het AD aangehaald", zegt Kesler.

"Hij vond het niveau van ons voetbal gemiddeld genomen zo slecht geworden, dat hij bijna zou gaan denken dat er veel omkoping in Nederland plaatsvindt. Maar je kunt moeilijk elke fout van een keeper gaan onderzoeken. De bewijsvoering blijft ook uitermate lastig.''