LONDEN - Serena Williams heeft een boete van ruim 117.000 euro gekregen voor haar scheldpartij bij de US Open in september. Dat maakte de internationale tennisfederatie maandag bekend.

De ITF waarschuwde de Amerikaanse nummer één van de wereld dat een volgende overtreding bij een grandslamtoernooi in de komende twee jaar betekent dat ze in 2010, 2011 en 2012 niet mag meedoen aan de US Open.

Williams kreeg van de organisatie van de grandslam in New York eerder al een boete van 6.800 euro.

Het gevloek richtte zich tegen een lijnrechtster die een voetfout van Williams bestrafte tijdens de halve finales van de US Open. ''Ik zweer bij God, ik pak deze bal en duw 'm door je strot heen. Hoor je dat?'', snauwde de jongste van de zusjes Williams de vrouw toe.(video)

Clijsters

Williams kreeg voor haar wangedrag een punt aftrek wat de uitschakeling betekende tegen de Belgische Kim Clijsters, die het toernooi won.

De tennisfederatie meldde verder dat de boete wordt gereduceerd tot ruim 55.000 euro als Williams zich voor 2011 niet meer misdraagt. Zelfs dat bedrag is een record in het tennis. Jeff Tarango kreeg ooit een boete van ruim 32.000 euro.

De Amerikaan is de enige die ooit werd uitgesloten van deelname aan een grandslamtoernooi. Tarango liet zich gaan bij Wimbledon in 1995 en beschuldigde umpire Bruno Rebeuh van corruptie. Hij mocht niet meedoen aan de Engelse grandslam in 1996.