AMSTERDAM - Theo Janssen had te veel gedronken toen hij op 21 november een auto-ongeluk veroorzaakte.

Dat blijkt uit de bloedproef die politie afnam bij de middenvelder van FC Twente. Janssen krijgt van zijn club de maximaal mogelijke boete en wordt voor twee maanden geschorst.

Daardoor kan hij pas in februari weer spelen voor de koploper van de Eredivisie.

De politie meldt dat Janssen een promillage van 0,8 had, waar 0,5 is toegestaan. Justitie in Almelo beslist over mogelijke vervolging van Janssen.

Rolmodel

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente noemt het gedrag van zijn middenvelder onacceptabel. "Hierdoor brengt hij zichzelf en zijn omgeving in gevaar. Tevens dient een profvoetballer er zich van bewust te zijn dat hij voor met name de jeugd een rolmodel vervult."

Janssen liep bij het eenzijdige ongeluk een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op. Een van zijn passagiers, oud-profvoetballer Kevin Moeliker, raakte zwaargewond.

Verschrikkelijk stom

Er werd al vanuit gegaan dat Janssen te veel had gedronken. "Ik ben verschrikkelijk stom geweest", laat de Arnhemmer weten. "Ik heb na de wedstrijd bier gedronken om de overwinning te vieren en ben daarna toch in de auto gestapt. Dit had nooit mogen gebeuren."

Janssen laat weten zich vooral zorgen te maken om het herstel van Moeliker, die na het ongeval in coma raakte. "Zijn herstel staat voor mij centraal. Dat is het belangrijkste. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig en hoop dat Kevin volledig zal herstellen."