Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

In mijn vorige brief stond dat ik er hoogstpersoonlijk voor zou zorgen dat Ajax nooit meer een wedstrijd in het Olympisch Stadion zou spelen. Daarop gebood de stadiondirecteur mij om het bericht te verspreiden dat Ajax in de nabije toekomst weer zichtbaar wordt in het Olympisch Stadion.

Om het nog erger te maken nodigde hij Ajax uit om weer eens een officiële wedstrijd te spelen op het heilige gras in Amsterdam-Zuid.

Daarna werd ik natuurlijk uitgelachen en moest ik tienduizend strafregels schrijven van de stadiondirecteur. Dat heb ik tot nu toe 9.997 keer gedaan, dus dat moet ik even afmaken.

Ik mag nooit meer zeggen dat Ajax niet in het Olympisch Stadion mag spelen.

Ik mag nooit meer zeggen dat Ajax niet in het Olympisch Stadion mag spelen.

Ik mag nooit meer zeggen dat Ajax niet in het Olympisch Stadion mag spelen.

Klaar!

Nie Na China

Dan heb ik nu weer de handen vrij om je te wijzen op het maatschappelijk volkomen onverantwoorde gedrag van Ajax. Jouw clubje gaat namelijk fundamenteel samenwerken met China, onder meer door het spelen van een wedstrijd tegen het nationale of olympische team van dat land.

Dat is natuurlijk smeken om problemen met Jack Spijkerman - het geweten van onze natie en tevens overtuigd Ajacied.

Nog maar een jaar geleden toonde Spijkerman zich een groot tegenstander van sportieve contacten tussen Nederland en China. Hij verrijkte onze protestcultuur met het liedje Nie Na China, samen met onder meer Erik van Muiswinkel, Dolf Jansen en Bob Fosko – de rest van het geweten van onze natie.

Mannen met een mening

Als Spijkerman zijn protestlied van vorig jaar serieus neemt, moet hij onmiddellijk het initiatief nemen om Nie Na Ajax op te nemen om dat op de middenstip van jullie sporthal te zingen.

Daarbij kan hij de steun zoeken van andere bekende Ajax-supporters met een mening, zoals Freek de Jonge, Youp van ’t Hek en Jack van Gelder.

Peter de Vries heeft mij overigens al toegezegd een reconstructie te maken van deze deal, alhoewel hij nog niet verder is gekomen dan het schandalige rijgedrag van de Chinezen op band vast te leggen.

Nie na nie na

Dus Amsterdam, laat je horen! Alle handjes in de lucht! En zing mee met Jack and friends:

We gaan nie na nie na Ajax, ook niet voor het geld.

We gaan nie na nie na nie na nie na Ajax, geen Ajacied komt nog op het veld

’t Is weer voorbij

Wedje doen dat we van Spijkerman niets meer zullen horen over dat samenwerkingsverband? Zo laten die Ajacieden weer eens zien dat ze alleen maar een grote bek hebben.

Je zit er maar mooi mee opgescheept, Menno, met al die Ajax-cabaretiers. Wat ben ik dan opeens blij dat wij het met Gerard Cox mogen doen, die zich beperkt tot liedjes over zomers die voorbij zijn.

En nu maar bidden dat de directeur van het Olympisch Stadion niet opeens Jack and friends boekt… Als ik toch straf verdien, heb ik liever 20.000 strafregels.

Tot op de Coolsingel!

Jurryt