LONDEN - Nikolai Davidenko heeft in Londen de ATP World Tour Finals gewonnen. De als zesde geplaatste Rus, die zaterdag al indruk maakte door nummer één van de wereld Roger Federer te kloppen, was in de finale met 6-3, 6-4 te sterk voor Juan Martin del Potro (5).

Davidenko haalde vorig jaar bij het officieuze WK ook al de finale, maar ging daarin toen onderuit tegen Novak Djokovic.

Davidenko wilde niet nog een keer genoegen nemen met de tweede plaats en gaf zijn Argentijnse opponent geen moment de kans om in zijn spel te komen. Het leverde de Rus al snel een break op, terwijl hij op eigen service nauwelijks iets weg gaf.

Toen Del Potro dan toch een breakpoint kreeg, werd dat weggewerkt, waarna de setwinst voor Davidenko niet meer in gevaar kwam.

Gelijk op

In het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op en lieten beide tennissers twee breakpoints liggen. Bij een stand van 4-4 forceerde Davidenko alsnog de beslissing door Del Potro op love te breken. Vervolgens maakte hij de wedstrijd op eigen service op zijn eerste matchpoint uit.

''Ik kwam hier naartoe als nummer zeven van de plaatsingslijst om vervolgens het toernooi te winnen, ik heb mezelf verbaasd'', luidde de eerste reactie van de dolgelukkige Davidenko.

Terecht

''Jij hebt hier iedereen verslagen, je bent de terechte kampioen'', complimenteerde Del Potro zijn collega.

Voor Davidenko is het winnen van de ATP World Tour Finals de belangrijkste overwinning uit zijn carrière. De 28-jarige Rus wacht nog altijd op zijn eerste eindzege bij een grandslamtoernooi.