ARNHEM - Marko Pantelic was zondagmiddag de grote uitblinker van Ajax in de uitwedstrijd bij Vitesse. De aanvaller had met drie doelpunten een levensgroot aandeel in de ruime zege van zijn club (1-5) in het Gelredome.

Ajax bleef voor de overwinning enigszins in het spoor van koploper FC Twente (6 punten) en PSV (vier punten).

Ajax, dat voor het eerst in vier jaar bij Vitesse won, ziet dit seizoen volop kansen voor een geslaagde inhaalrace als het verschil met de twee voornaamste concurrenten voor de winterstop niet al te ver oploopt.

De formatie houdt zich vast aan de wetenschap dat het van de drie voornaamste kampioenskandidaten in het volgende kalenderjaar op het oog het eenvoudigste programma heeft.

Van de bovenste acht ploegen van de huidige ranglijst komt alleen Feyenoord in de tweede competitiehelft niet naar de ArenA toe. De ploeg van trainer Martin Jol moet de komende maand nog wel op bezoek bij FC Utrecht en NAC.

Stekelenburg

Vitesse stond in het niet uitverkochte Gelredome al na drie minuten op voorsprong. Maarten Stekelenburg kreeg een van richting veranderd schot van Onur Kaya niet goed onder controle en was vervolgens kansloos toen Serginho Greene ploeggenoot Dalibor Stevanovic in stelling bracht: 1-0. Doelman Piet Velthuizen voorkwam drie minuten later met een fraaie reflex dat Luis Suarez gelijkmaakte.

De keeper van Vitesse kon niet lang van zijn redding genieten. Velthuizen kwam hard in botsing met Jan Vertonghen en moest zich laten vervangen door Eloy Room. De tweede keeper van Vitesse stond nauwelijks in het doel of Ajax leidde met 1-2. Marko Pantelic scoorde in de 15e minuut op aangeven van Suarez. De Serviër knikte in de 19e minuut een voorzet van Vurnon Anita binnen (1-2).

Suarez

Suarez mocht zich in de 22e minuut zwaar aanrekenen dat Pantelic niet zijn derde doelpunt in zeven minuten mocht vieren. De aanvoerder van Ajax verzuimde de bal aan zijn vrijstaande ploeggenoot te geven en ging vergeefs voor eigen succes. Het sierde de teamspeler Pantelic dat hij Suarez niet publiekelijk afviel maar juist met handgeklap steunde.

Vitesse bleef dankzij Suarez nog even in de wedstrijd en werd vlak voor rust door scheidsrechter Ruud Bossen een ideale mogelijkheid op de gelijkmaker onthouden. De arbiter floot niet voor een strafschop toen Toby Alderweireld de bal na een actie van Stevanovic op zijn arm kreeg.

Vitesse speelde een verloren wedstrijd nadat Pantelic in de 50e minuut opnieuw doel trof (1-3). Invaller Kennedy Bakircioglü (69e minuut) en Ismaïl Aissati (74e minuut) vergrootten het aantal competitietreffers van Ajax in vijftien duels tot vijftig.