MELBOURNE - Nederland heeft zijn tweede wedstrijd op de Champions Trophy dik verloren. Australië, favoriet voor de eindzege, won met liefst 7-2.

Nederland was in de derde minuut van de wedstrijd nog wel op voorsprong gekomen door een strafcorner van Taeke Taekema maar daarna was het Australië wat de klok sloeg.

Bij rust stond Oranje al met 5-1 achter. Twee minuten voor tijd scoorde Robbert Kemperman de 2-7.

Nooit eerder won titelverdediger Australië met een dergelijke marge van Nederland, dat sowieso in de Champions Trophy nooit verloor met meer dan vier goals verschil.

Na de openingstreffer van Taekema zorgden de Australiërs Grant Schubert (drie, waarvan de eerste uit een strafbal), Brett Dancer en Glenn Turner voor de onthutsende ruststand.

Overklast

''We werden voor rust overklast door de Australiërs'', erkende bondscoach Michel van den Heuvel. ''Het was duidelijk dat we nog last hadden van de jetlag.''

Luke Doerner, in de competitie uitkomend voor Laren, en Jamie Dwyer tilden de stand naar 7-1 waarna Kemperman de eindstand bepaalde. Nederland was het toernooi zaterdag begonnen met een 3-2-zege op Spanje.

Dinsdag komt de ploeg van Van den Heuvel uit tegen Zuid-Korea, dat zondag olympisch kampioen Duitsland met 5-3 versloeg.