TILBURG - FC Twente heeft zaterdagavond voor de tiende achtereenvolgende keer gewonnen in de eredivisie. In Tilburg werd Willem II verslagen, 3-1. Door de zege blijft het elftal van coach Steve McClaren de ranglijst aanvoeren

Met de zegereeks evenaarde FC Twente een uit het seizoen 1973-1974 stammend record. De club blinkt momenteel uit in stabiliteit. Dit seizoen gaf FC Twente pas twee keer twee punten weg; thuis tegen PSV (1-1) en uit bij Feyenoord (1-1).

Toch was McClaren na het optreden in Tilburg niet geheel tevreden. ''Soms verloren we door slordigheden de controle. Dat was niet nodig geweest. Woensdag, als we Europees tegen Fenerbahce spelen, kunnen we ons dat niet veroorloven.''

Groenendijk

Alfons Groenendijk van Willem II was meer te spreken over de Enschedeërs. ''Zonder meer een kampioenskandidaat. Het positiespel is heel goed, technisch en fysiek heeft de club veel kwaliteit. Het verschil was te groot, maar daar hoeven wij ons niet voor te schamen.''

FC Twente kwam na acht minuten op voorsprong. Wout Brama verraste doelman Niki Mäenpää met een fraaie lob.

Het doelpunt had een historisch tintje. Het was de eerste treffer van Brama in zijn 120e eredivisieduel.

Foutje

Na een kwartier kwam Willem II op gelijke hoogte. Een foutje van Peter Wisgerhof leidde een solo van Christophe Gregoire in.

De middenvelder werd gevloerd door Douglas en de Enterse arbiter Eric Braamhaar zag er een strafschop in. Die benutte Gregoire persoonlijk.

Daarna brak een sterke fase van FC Twente aan. Een prachtige combinatie van Kenneth Perez en Blaise N'Kufo werd net niet beloond met een treffer. Miroslav Stoch en Douglas knalden op de lat.

In de 35e minuut werd de druk Willem II te veel. Dwight Tiendalli lanceerde Stoch, die op volle snelheid onberispelijk scoorde.

Herstel

Daarna herstelde Willem II zich enigszins en was nog voor de rust dicht bij de 2-2. Een kopbal van Arjan Swinkels werd echter van de lijn gehaald door Cheick Tioté, de vervanger van een van een auto-ongeluk herstellende Theo Janssen.

Na de hervatting hield FC Twente in de stromende regen het initiatief. Dat leidde tot mogelijkheden het duel snel te beslissen. N'Kufo kopte uit een voorzet van Ronnie Stam echter net voorlangs.

Een schot van Stam zelf met maar net tot hoekschop verwerkt door Mäenpää, in het doel op de plek van de geblesseerde Maikel Arts.

Ruiz

Na 69e minuut sloeg de koploper opnieuw toe. Bryan Ruiz scoorde, opnieuw na een pass van de ijzersterke back Stam. De Costaricaan, die recentelijk de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd met zijn land miste, heeft nu in de laatste acht duels steeds gescoord.

In het restant kwam FC Twente, ondanks enig aandringen van de Tilburgers, niet meer in de problemen. 

Fenerbahce

De club uit Enschede mist woensdag in het Europese treffen met het Turkse Fenerbahce vermoedelijk slechts twee spelers. Slobodan Rajkovic en Theo Janssen.

Rajkovic revalideert in Londen bij Chelsea van een operatie. De verdediger is eigendom van Chelsea. Vermoedelijk keert hij over een week terug naar Enschede, om de training bij FC Twente te hervatten.

Janssen is herstellende van een auto-ongeval, dat hij vorige week zaterdag veroorzaakte na het duel met zijn oude club Vitesse.

FC Twente speelt thuis tegen Fenerbahce. De club heeft nog volop kans de volgende ronde te bereiken.