ALKMAAR - AZ leeft weer een beetje op. De landskampioen won zaterdag met 2-0 van VVV-Venlo en doet door de derde zege in de laatste vier duels weer volop mee in de subtop van de eredivisie.

De geschorste trainer Ronald Koeman zag vanaf de tribunes in Alkmaar dat zijn assistent Martin Haar als eindverantwoordelijke op de bank een eenvoudige avond beleefde.

De 'eeuwige' assistent van AZ schikte zich na zijn eenmalige optreden als hoofdcoach weer snel in zijn vertrouwde rol.

''Deze overwinning is niet de verdienste van Martin Haar. Vrijdag hebben we gewoon nog getraind onder leiding van onze hoofdcoach en zaterdagochtend heb ik alles doorgenomen met Ronald. Dit is de verdienste van Ronald Koeman, de rest van de staf en de groep.''

Herstel

Het 'vernieuwde' AZ zette met de zege het herstel voort. De ploeg van Koeman kreeg de afgelopen weken een ander gezicht. Deels gebeurde dat noodgedwongen, vanwege de blessure bij Mounir El Hamdaoui.

De Marokkaanse topschutter wordt prima vervangen door Jeremain Lens, die zaterdag tegen VVV alweer zijn zevende competitiedoelpunt van dit seizoen maakte. Daarmee heeft hij de productie van El Hamdaoui al geëvenaard.

Martens

Koeman toont ook aan niet bang te zijn om belangrijke krachten uit het kampioenselftal van afgelopen seizoen te passeren.

Tegen VVV begonnen Moussa Dembélé en Maarten Martens op de bank. De Belgische internationals waren eigenlijk altijd onomstreden bij AZ, maar worstelen beiden al weken met hun vorm.

Wernbloom

Koeman geeft voorlopig de voorkeur aan de Zweedse middenvelders Pontus Wernbloom en Rasmus Elm.

''Dat zijn jongens die wat anders brengen dan die gasten die normaal in de basis staan. En Elm en Wernbloom gaan alleen nog maar beter worden'', voorspelde Haar.

Inzet

De nieuwelingen beschamen het vertrouwen voorlopig niet. AZ is nog ver verwijderd van de topvorm van afgelopen jaar, maar heeft zich op basis van een flinke dosis inzet wel uit een fikse vormcrisis geknokt.

''De spirit, de wil om te winnen en de wil om voor elkaar te gaan zijn fantastisch'', aldus Haar.

Tegen de Limburgers pakte AZ eenvoudig drie punten. Al na 24 seconden had Wernbloom de bal op aangeven van Lens voor een leeg doel voor het intikken, maar hij gleed de bal naast.

Lens

Nadat een schot van Lens nog van de doellijn was gehaald door een verdediger van VVV, maakte de spits halverwege de eerste helft alsnog de verdiende openingstreffer.

Kort na rust rondde Brett Holman een snelle uitbraak van AZ - met Lens dit keer als aangever - overtuigend af: 2-0.

Romero

Doelman Sergio Romero toonde zaterdag aan dat hij zijn blunders van vorige week tegen Roda JC achter zich heeft gelaten. De Argentijn had niet veel te doen, maar deed het werk dat hij moest doen foutloos.

In de slotfase kwam VVV nog met tien man te staan nadat invaller Sjors Verdellen de doorgebroken Lens had neergehaald.