LONDEN - In de jacht op koploper Chelsea heeft Manchester United zaterdag een ruime overwinning behaald op Portsmouth.

Zonder doelman Edwin van der Sar was de Engelse landskampioen bij de hekkensluiter van de Premier League vooral in de tweede helft veel te sterk: 4-1.

Wayne Rooney nam de nummer twee aan de hand met drie treffers, waarvan twee uit een strafschop.

Het vierde doelpunt van United kwam kort voor het einde van Ryan Giggs, die daarmee voor de honderdste keer in de Premier League doel trof.

Chelsea

Manchester United, waar Tomasz Kuszczak voor het eerst dit seizoen bij een competitiewedstrijd onder de lat stond, verkleinde door de zege de achterstand op Chelsea tot twee punten. De lijstaanvoerder speelt zondag de topper bij Arsenal.

Portsmouth, met manager Avram Grant voor het eerst op de bank, hield Manchester United een helft bij.

De openingstreffer van Rooney, uit een strafschop, werd nog voor de rust weggepoetst door een benutte strafschop van Kevin-Prince Boateng.

Na de rust bracht Rooney United weer snel op voorsprong om even later ook de 3-1 voor zijn rekening te nemen. Daarmee was het duel beslist.

Manchester City

Manchester City verspeelde punten tegen Hull City: 1-1. Jan Vennegoor of Hesselink kwam bij Hull in de 73e minuut in het veld. Een overtreding van de Habib Kolo Touré op de lange Nederlander leidde de 1-1 in.

De arbiter legde de bal op de stip en Jimmy Bullard schoot via de vingertoppen van doelman Shay Given de 1-1 binnen.

Manchester City, met international Nigel de Jong in de gelederen, was door Shaun Wright-Phillips op 1-0 gekomen.

West Ham United

West Ham United won het doelpuntrijke treffen met Burnley: 5-3. Halverwege leidde West Ham met 3-0, om na de rust naar 5-0 uit te lopen. Twee treffers van Steven Fletscher en een van Chris Eagles maakten de nederlaag voor Burnley iets minder dramatisch.