LONDEN - Nikolaj Davidenko heeft tijdens de ATP World Tour Finals voor een stunt gezorgd door Roger Federer te verslaan.

In de O2 Arena was Davydenko vrijdagavond laat nog aan de slag om zich te plaatsen voor de halve finale terwijl Federer vrijdag een vrije dag had.

Daar was in de halve eindstrijd echter niets van te merken. Federer kreeg weliswaar al in de tweede game breakpunten, maar nadat hij die onbenut liet had de Zwitser weinig meer in te brengen in de eerste set.

Nadat Davydenko de eerste set had gewonnen was Federer weer bij de les. De Zwitser speelde sterker en daardoor kreeg het publiek hoogstaand tennis van beide spelers voorgeschoteld. Federer sloeg in de tiende game toe en trok de tweede set zo naar zich toe.

Rus blijft kalm

In de derde leek het net als in de tweede te gaan. Toen Davydenko op 5-4 achter serveerde om in de wedstrijd te blijven kwam Federer dankzij twee weergaloze punten op 0-30 voor.

De Rus bleef echter kalm en serveerde zichzelf uit de problemen. Een game later brak Davydenko door de opslag van Federer heen. Op eigen opslag kreeg hij nog wel een breakpunt tegen, maar dat sloeg hij weg.

Eerste matchpunt

Op het eerste matchpunt sloeg Davydenko vervolgens toe. Voor de nummer zeven van de wereld betekende dat de eerste keer in dertien ontmoetingen dat hij van Federer won.

De tegenstander van Davydenko in de finale wordt zaterdagavond bekend. Dan treffen Robin Söderling en Juan Martin del Potro elkaar in de andere halve finale.