LONDEN - De blessure van Robin van Persie is beduidend ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Uit nader onderzoek is gebleken dat de aanvaller van Arsenal drie van de vier enkelbanden heeft afgescheurd en dat een operatie noodzakelijk is.

Het herstel zal volgens Arsenal vier tot vijf maanden duren.

Na een eerste diagnose gingen de artsen nog uit van één ingescheurde enkelband en een revalidatie van maximaal zes weken.

Van Persie liet een extra onderzoek doen door Niek van Dijk, een specialist op het gebied van de enkel.

Schade

''Hij bevestigde dat de schade groter is dan bij de eerste diagnose werd geconstateerd'', stelt Arsenal in een communiqué.

''Om zijn enkel te herstellen moet Robin volgende week in Amsterdam een operatie ondergaan. Het volledig herstel zal vier tot vijf maanden in beslag nemen.''

De Rotterdammer viel twee weken geleden tijdens de oefeninterland met Italië al na tien minuten uit, na een duel met de voorstopper Giorgio Chiellini. De aanvaller verliet vervolgens per brancard het veld.

Experiment

Bondscoach Bert van Marwijk had Van Persie als centrale spits opgesteld, een rol die hij de laatste weken ook bij Arsenal met succes vervulde.

Het was een belangrijkste experiment van Oranje in het oefenduel met de wereldkampioen, dat door de zware blessure nu voorlopig geen vervolg kan krijgen. De eerste volgende oefeninterland, op 3 maart tegen de Verenigde Staten, komt sowieso te vroeg voor hem.

Van Persie ging vorige week nog op bezoek bij Mariana Kovacevic, die een behandelmethode heeft ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van celmateriaal uit placenta's.

''Maar de banden waren volledig afgescheurd en daardoor had de behandeling, zo weten we dus nu, in Servië vanaf het begin geen schijn van kans'', reageerde de voetballer in AD Sportwereld.

Frustrerend

''Het is heel frustrerend om er een aantal maanden uit te zijn'', vervolgde Van Persie. ''Ik was met het team bezig aan een super seizoen. Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld als dit jaar. Ik voelde dat niemand me meer kon afstoppen. Zo spijtig dat een schop in een vriendschappelijke interland daar voorlopig een einde aan heeft gemaakt.''