MELBOURNE - De Nederlandse hockeyers zijn zaterdag in Melbourne goed begonnen aan de Champions Trophy. De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel versloeg in de openingswedstrijd Spanje met 3-2.

Oranje stond twintig minuten voor tijd met 3-0 voor. De doelpunten van Oranje kwamen op naam van Taeke Taekema (2x) en Teun De Nooijer. Pol Amat en Xavier Ribas maakten de tegendoelpunten.

De sterke start van Oranje is enigszins verrassend, aangezien het hockeyteam flink verjongd is. Bondscoach Van den Heuvel gunde vijf talenten een plek in de selectie: Klaas Vermeulen, Robbert Kemperman, Valentin Verga, Billy Bakker en Tim Jenniskens.

De eerste vier zijn dit jaar met Jong Oranje tweede geworden op het wereldkampioenschap.

''Ik wil een grotere en bredere groep van internationals hebben waaruit ik kan putten'', sprak de keuzeheer vooraf. ''De Champions Trophy is een ideale gelegenheid om jonge spelers een kans te geven.''

Wijzigingen

En die wijzigingen bleken allerminst een verzwakking. Nederland, met Bakker en Verga in de basis, stond bij tijd en wijle flink onder druk maar de defensie vertoonde amper scheurtjes.

En wanneer een Spanjaard een schotpoging ondernam, dan toonde doelman Jaap Stockmann zijn kwaliteiten.

Toch had de sluitpost al in de derde minuut de helpende hand van Taekema nodig om de bal van de doellijn te halen. Zes minuten later faalden de Spanjaarden Pol Amat en David Alegre in de afwerking.

Initiatief

Na dat Spaanse offensief nam Oranje het initiatief langzaam over. Het resulteerde in de 14e minuut in de openingstreffer, toen Taekema succesvol was met een strafcorner.

Niet veel later werd de marge verdubbeld, toen De Nooijer - op aangeven van Rogier Hofman - de bal achter de Spaanse keeper werkte: 2-0.

Kansen

Met die ruime voorsprong op het scorebord golfde het spel vervolgens op en neer, met kansen voor beide ploegen. In de 49e minuut leek Oranje de wedstrijd te hebben beslist, toen Taekema voor de tweede keer succesvol was met een strafcorner: 3-0.

Terwijl iedereen verwachtte dat dit de nekslag voor Spanje was, toonde de Zuid-Europeanen veerkracht. Pol Amat tekende in de 58e minuut met een zeer fraaie treffer voor de 3-1, waarna Xavier Ribas tien minuten voor tijd de achterstand verkleinde tot één doelpunt.

Slotfase

In de slotfase bleef Oranje prima overeind en werd de kostbare overwinning veiliggesteld.

Met dit succes in de sporttas zullen de hockeyers zondag met voldoende zelfvertrouwen beginnen aan het duel met gastland én topfavoriet Australië. Een wedstrijd waarin wederom enkele jonkies de kans krijgen ervaring op te doen.

''Het is een bewuste keuze met het oog op de toekomst'', sprak bondscoach Van den Heuvel. ''In de komende maanden wil ik het fundament leggen voor de ploeg die in 2012 naar de Olympische Spelen gaat.''