RIJSWIJK - Excelsior heeft op de valreep de tweede periodetitel in de Jupiler League binnengehaald.

De Rotterdammers wonnen vrijdagavond de uitwedstrijd bij FC Oss met 2-1. Ard van Peppen maakte in de allerlaatste minuut de winnende goal voor het team van trainer Alex Pastoor.

Excelsior profiteerde van misstappen bij de concurrentie. Zo verloor Cambuur Leeuwarden met 1-0 van FC Zwolle en ging FC Den Bosch met 2-1 onderuit bij Helmond Sport.

Het met veel huurlingen van Feyenoord voetballende Excelsior kwam in de eerste helft op voorspong door Guyon Fernandez, maar de thuisclub trok de stand na zeventig minuten gelijk via Karim Fachtali.

Van Peppen werd de grote held van de avond. Hij scoorde voor het eerst in 81 competitieduels.

Graafschap

In de rangschikking deed De Graafschap de beste zaken. De Doetinchemmers wonnen met 4-1 van Haarlem en schoven op naar de tweede plaats. De achterstand op koploper Go Ahead Eagles bedraagt slechts één puntje, want de Deventer ploeg liet drie punten liggen bij FC Dordrecht: 0-2.

Voor De Graafschap scoorden Steve de Ridder, Jordi Buijs, Joep van den Ouweland en Rogier Meijer. Haarlem zakte door de nederlaag naar de laatste plaats.

Go Ahead leed zijn derde nederlaag van het seizoen. Dordrecht was gewoon beter. Juanito Sequeira en Moussa Kalisse beslisten het duel in het voordeel van de manschappen van Gert Kruys.

Cambuur

Cambuur zakte naar de derde plek. De Friezen hebben evenveel punten als De Graafschap, maar een minder doelsaldo. Het was op kunstgras niet opgewassen tegen Zwolle, dat onder het trainersduo Jaap Stam en Claus Boekweg al 13 punten uit vijf wedstrijden haalde.

Erik Bakker maakte op slag van rust de enige treffer. Cambuur-spits Mark de Vries had in de slotseconden een levensgrote kans op de gelijkmaker, maar hij schoot voor open doel hoog over.

FC Den Bosch verprutste zijn fraaie uitgangspositie op de tweede periodetitel. Helmond Sport was de stugge tegenstander die niks weggaf en zelf twee keer doel trof: via Mark Höcher en Mark Veldmate. Voor Den Bosch maakte topscorer Fabio Caracciolo zijn vijftiende competitietreffer.