RIJSWIJK - De KNVB wil meer duidelijkheid rond mogelijke gokpraktijken in het betaalde voetbal. De bond overlegt momenteel met justitie en politie om misstanden rond het gokken in de Nederlandse voetbalwereld tegen te gaan.

Het onderzoek richt zich volgens de bond ook nadrukkelijk op een aantal wedstrijden in de eerste divisie.

De actie is het gevolg van een gesprek met onderzoeksjournalist Declan Hill en UEFA-expert Karl Dhont over omkoping in het voetbal.

Vorige week vrijdag maakte het openbaar ministerie van Bochum bekend dat tweehonderd duels in Europa onder verdenking staan van fraude en gokpraktijken. In diverse landen werden inmiddels arrestaties verricht en spelers geschorst.

Verdenkingen

''Beide kenners hebben verdenkingen ten aanzien van een aantal wedstrijden geuit'', aldus KNVB-directeur Bert van Oostveen in NRC Handelsblad.

''Hun verhalen komen in grote lijnen overeen. Dat is voor ons reden de zaak uiterst serieus te nemen.'' De voetbalbond is verrast over de verdenkingen: ''Je weet dat dit soort dingen in het internationale voetbal voorkomen, maar je hoopt dat Nederland ervan blijft gevrijwaard.''

De KNVB verwacht half januari meer duidelijkheid te kunnen geven over concrete maatregelen om gokpraktijken in het voetbal te bestrijden.