AMSTERDAM - Joop Alberda wordt per 1 januari algemeen manager van de wielerploeg Cervélo.

De voormalige volleybalbondscoach tekende bij de formatie van de Nederlandse ploegleider Jean-Paul van Poppel een contract voor onbepaalde tijd. Bij Cervélo fietst volgend seizoen onder meer Theo Bos.

De overgang van Alberda is opvallend. Hij heeft weinig tot geen ervaring in de wielersport. Alberda veroverde in 1996 olympisch goud met de volleybalploeg. Een jaar later werd hij technisch directeur bij sportkoepel NOCNSF.

Na de Olympische Spelen van Athene (2004) vertrok de 58-jarige Fries bij de sportkoepel. Op dit moment is hij als adviseur betrokken bij de Nederlandse volleybalbond.

''Ik heb met elke olympische sport altijd een binding gehad, dus ook met het wielrennen'', sprak Alberda. ''Het is een mooie sport die dichtbij het volk staat en waar een grote mate van inspanning is vereist om succes te boeken.''

Ontwikkeling

Alberda zal zich in deze functie bezighouden met de ontwikkeling van de Cervélo-fietsen, de persoonlijke ontwikkeling van de ploegleiders en het vergroten van de zichtbaarheid van de wielrenners in de koers.

Daarnaast moet hij ook waarborgen dat de coureurs benaderbaar blijven voor de supporters. ''Ik ga me niet met de koersstrategie bemoeien'', verduidelijkte Alberda.

''Want ik kom niet uit dit metier. Maar ik moet er wel voor zorgen dat we wielrenners in de ploeg hebben die een bijdrage willen leveren om de fietsen beter te maken. Want dat is een belangrijk speerpunt van de ploeg.''

Innovatie

Cervélo is een Canadees fietsenmerk, dat veel tijd en geld steekt in innovatie. De wielerformatie wordt 'gebruikt' om materiaal te verbeteren, waarna vervolgens diezelfde coureurs profijt hebben van nieuwe onderdelen die lichter of 'sneller' zijn.

Bij de Cervélo fietsen onder meer toppers als de Spanjaard Carlos Sastre en de Noorse sprinter Thor Hushovd.