MACAU - Het vierde opeenvolgende gelijkspel bij de Champions Trophy in Macau voelde in het Nederlandse kamp aan als een dikke nederlaag. "Nee, 2-2 tegen Nieuw-Zeeland is geen uitslag om trots op te zijn", verzuchtte bondscoach Marc Lammers. "Het is flink balen", vulde aanvoerster Mijntje Donners aan.

De centrumspits van Oranje bracht de stemming in de spelersgroep na de nieuwe domper in China treffend onder woorden. "Iedereen is nu even stil, boos en chagrijnig. Niemand had erop gerekend dat we ook tegen Nieuw-Zeeland niet zouden kunnen winnen. De sfeer in de selectie is echter het probleem niet. Die blijft ondanks de tegenvallende resultaten goed. Gelukkig maar, want interne strubbelingen kunnen we er ook niet nog eens bij hebben."

Geen scherpte

Volgens Donners ontbreekt het in de Nederlandse ploeg vooral aan mentale hardheid. "Het ligt niet aan het hobbelige veld of de drukkende warmte. Ook hebben we voldoende kwaliteit en conditie. We zijn echter als team niet volwassen genoeg. De echte scherpte ontbreekt. Dat wreekt zich vooral in de afwerking."

Geen arrogantie

Donners mist bij Oranje, maar ook bij zichzelf, de nodige arrogantie. "Zo'n instelling van: wie maakt ons wat? Wij zijn de beste. Dat stralen we hier in Macau niet bepaald uit. Er is onzekerheid in de ploeg geslopen. Niet zo gek natuurlijk als een overwinning zo lang uitblijft."

Donners: "De knop moet nu heel snel om. De koppies moeten weer omhoog. Die bal moet erin, indien nodig met keeper en al. We zijn aanvallend niet slim en niet professioneel genoeg. We rammen te weinig. Daardoor maken we het onszelf veel te moeilijk. Andere ploegen zijn verder dan wij. Die kunnen dat laatste, beslissende stapje wel opbrengen."

Verdedigster Minke Booij bracht Nederland tegen Nieuw-Zeeland, vorig jaar vijfde bij de Champions Trophy in Amstelveen, al na twee minuten op voorsprong uit een strafcorner. Oranje verzuimde daarna uit een serie kansen de score uit te bouwen.

Verrassend

Via doelpunten van Gubb en Drysdale kreeg het duel na de rust een verrassende wending (1-2). Acht minuten voor tijd voorkwam Fatima Moreira de Melo een dramatische nederlaag voor Oranje. "Ons rendement was weer superlaag", mokte Lammers. "Wij zijn 31 keer in hun cirkel geweest, zij maar vier keer bij ons. Het is dan heel frusterend als je op 2-2 blijft steken."

Volgens Lammers is het donderdag op de tweede rustdag tijd voor een goed gesprek. "We moeten onderling maar eens een aantal zaken uitpraten. Alleen trainen op de afwerking is de oplossing niet. Samen moeten we uit deze impasse komen. Over drie maanden is het WK in Perth. Dan kunnen we onszelf deze problemen niet meer permitteren."

Vrijdag sluit Oranje de groepsronde af tegen hekkensluiter Engeland. Nederland is als nummer 5 uitgeschakeld voor de finale, maar maakt nog wel kans op de strijd om het brons. "Het zou fijn zijn als dit moeizame toernooi toch nog met een goed gevoel kunnen afsluiten", blikte Donners hoopvol vooruit.