LONDEN - De Zwitserse tennisser Roger Federer en de Argentijn Juan Martin del Potro hebben donderdagavond de halve finales bereikt van de ATP World Tour Finals in Londen. Dat ging ten koste van de Brit Andy Murray, die op basis van gamegemiddelde naar huis kon.

Murray had in de middag de Spanjaard Fernando Verdasco verslagen in drie sets (6-4 6-7 7-6) en was afhankelijk van het resultaat van de avondpartij.

Daarin bleef Del Potro Federer de baas, eveneens in drie sets: 6-2 6-7 6-3. Door dat resultaat eindigden Federer, Del Potro en Murray gelijk in punten, na enig rekenwerk bleek het gamegemiddelde fataal voor Murray.

Rekenen

Bij winst van Federer was Murray zeker geweest van een vervolg in de O2 Arena. Tot halverwege de derde set was dat ook een te verwachten scenario, maar Del Potro brak de opslag van de Zwitser in de achtste game en serveerde de partij meteen uit. Dat werd rekenen waarbij Murray uiteindelijk een game tekort kwam.

Het verlies van de tweede set via tiebreak in zijn partij tegen Verdasco brak de Britse tennishoop uiteindelijk op. Het gebeurde nota bene na een dubbele fout. Murray mopperde erop los en zal dat laat in de avond nog eens hebben gedaan.

Fouten

Verdasco, een specialist als het om lange partijen gaat, moest uiteindelijk buigen, mede als gevolg van 64 onnodige fouten. Na drie uur spelen betekende een te wijd geslagen forehand het einde van de Spaanse inbreng in het eindejaarstoernooi nadat eerder al Rafael Nadal was uitgeschakeld.

Beide Spanjaarden wonnen in Londen niet één wedstrijd, Nadal komt vrijdag nog wel een keer in actie.

Overwinning

Verdasco weigerde met sombere gevoelens terug te keren naar Spanje: ''Het is vervelend als je goed speelt en toch verliest. Maar het positieve is dat ik hier tegen de nummers één, vier en vijf van de wereld heel dicht bij de overwinning was. Ik moet mijn tennis nog iets verbeteren, misschien win ik dan volgend jaar dit soort partijen.''