AMSTERDAM - Kevin Langeree heeft donderdag als eerste Nederlander ooit de wereldtitel bij het kiteboarden veroverd. De 21-jarige Noordwijker troefde tijdens de laatste wedstrijd van de PKRA World Tour zijn grote concurrenten Aaron Hadlow en Yuri Zoon af.

De Britse vijfvoudig wereldkampioen raakte woensdag op de eerste wedstrijddag in Nieuw-Caledonië al achterop bij de Nederlander toen hij verrassend in de voorrondes verloor van de Italiaan Alberto Rondina.

Langeree wist de misstap van Hadlow net niet optimaal te benutten doordat hij de eerste finale verloor van de Spanjaard Alex Pastor.

Titelprolongatie

Donderdag moest Hadlow zijn hoop op titelprolongatie helemaal laten varen toen hij in de kwartfinales strandde tegen de Nederlander Zoon.

De kiteboarder uit Zeeland, die als nummer drie op de ranglijst nog een kleine kans maakte op de wereldtitel, verloor vervolgens in de halve finale van Langeree.

Droom

De Noordwijker kwam in de finale van de tweede dag wederom uit tegen Pastor en moest ook dit keer zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. De twee podiumplekken tijdens de laatste wedstrijdreeks waren echter genoeg om de titel in de wacht te slepen.

Op zijn website laat Langeree weten dolgelukkig te zijn met de winst. "Ik kan het bijna niet geloven, mijn droom is zojuist werkelijkheid geworden."