LONDEN - De ATP World Tour Finals in Londen zijn aan Rafael Nadal niet besteed. De Spaanse wereldtopper liep woensdagavond laat tijdens het afsluitende tennistoernooi tegen zijn tweede nederlaag op rij in groep B aan.

De Rus Nikolaj Davidenko was in twee sets te sterk voor de nummer twee van de plaatsingslijst: 6-1 7-6 (4). Eerder deze week kon Nadal tegen de verrassende Robin Söderling ook al geen set winnen.

Door zijn tweede opeenvolgende nederlaag is de Spanjaard uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales.

Nadal is de eerste speler van de acht deelnemers die uit het toernooi ligt. Hij moet vrijdag in de O2 Arena nog wel aantreden tegen de Serviër Novak Djokovic.

Hoofdschuddend

De partij tegen Davidenko duurde een uur en 47 minuten, met een tweede set van tachtig minuten. De Rus ontregelde het spel van Nadal knap met krachtige passeerslagen. De Spanjaard ergerde zich flink aan zijn eigen spel en liep meer dan eens hoofdschuddend over de baan.

Nadal heeft het jaarlijkse eindtoernooi met de beste acht spelers van het seizoen nog nooit gewonnen. In 2006 en 2007 werd hij in de halve finales door zijn Zwitserse rivaal Roger Federer uitgeschakeld. Vorig jaar ontbrak bij wegens een blessure.

Söderling

Eerder op de avond bereikte de Zweed Söderling als eerste de halve finales van het officieuze wereldkampioenschap. Hij versloeg Djokovic in twee sets: 7-6 (5) 6-1. De Scandinaviër werd als vervanger van de Amerikaan Andy Roddick tot het eindejaarstoernooi toegelaten.

De 25-jarige Söderling, de nummer negen van de wereld, geniet in O2 Arena. ''Ik klop de nummer twee en drie van de wereld in twee sets. Wat moet ik nog meer wensen?'' sprak hij na zijn partij waarin Djokovic, in Londen aangekomen als de man in vorm, nooit zijn ritme vond.

Söderling had nota bene de laatste vijf ontmoetingen met de Serviër verloren. De laatste keer was twee weken geleden in Parijs.