AIGLE - Wielerploeg Astana is door de internationale wielrenunie UCI voor 2010 geregistreerd als ProTourteam. Dat heeft de UCI woensdag bekendgemaakt.

De Kazachstaanse ploeg waarvoor tourwinnaar Alberto Contador uitkomt, had afgelopen jaar betalingsproblemen en dreigde daardoor de ProTourlicentie te moeten inleveren.

De ProTourteams waaronder Rabobank zijn in het bezit van een licentie voor één tot maximaal vier jaar maar moeten jaarlijks aantonen op sportief, financieel en ethisch gebied ProTourwaardig te zijn. Slechts als dat zo is zijn ze verzekerd van deelname aan alle grote wielerkoersen.

Bankgarantie

De UCI heeft Astana een bankgarantie gevraagd en meldt woensdag erop te vertrouwen dat die zo snel mogelijk komt. Het Italiaanse Lampre, in het bezit van een licentie, is voorlopig nog niet geregistreerd voor volgend jaar.

De zeventien teams die wel aan alle eisen hebben voldaan zijn: AG2R La Mondiale (Fra), Astana (Kaz), Caisse d'Epargne (Spa), Euskaltel-Euskadi (Spa), Footon-Servetto (Spa), Française des Jeux (Fra), Garmin-Slipstream (VSt), Liquigas-Doimo (Ita), Omega Pharma-Lotto (Bel), Quick Step (Bel), Rabobank (Ned), Saxo Bank (Den), Team Columbia-HTC (VSt), Team Katoesja (Rus), Team Milram (Dui), Team RadioShack (VSt), Team Sky (GBr).