HEERENVEEN - Sven Kramer heeft een klein wonder nodig om bij de Winterspelen van Vancouver vier keer goud te winnen. De Friese veelvraat is topfavoriet op de 5000 meter, 10.000 meter en ploegachtervolging.

Een olympische titel op de 1500 meter raakte woensdag enigszins uit het zicht.

Kramer moest zich tijdens de skate-off plaatsen voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter.

De kopman van TVM slaagde daar met een tijd van 1.47,55 (vierde) niet in, waardoor hij alleen met een omweg nog een olympisch startbewijs kan afdwingen.

Kramer zal nu namelijk eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) aan de start staan zonder dat hij aan de normen van sportkoepel NOCNSF heeft voldaan.

OKT2

De wereldkampioen krijgt alleen een extra kans wanneer hij bij het OKT - in een veld met enkele uitgesproken 1500-meterspecialisten - de overwinning pakt. Dan gelast de schaatsbond een zogenoemd OKT2 in.

Bij dat toernooi, eind januari, moet Kramer dan nogmaals de beste tijd noteren om kwalificatie af te dwingen. ''Ik geef de 1500 meter nu niet op, hoor'', sprak Kramer woensdag. Om daar later aan toe te voegen: ''Maar het is duidelijk dat de 5 en 10 kilometer mijn favoriete afstanden zijn.''