HEERENVEEN - Simon Kuipers en Kjeld Nuis hebben woensdag in Heerenveen wereldbekertickets veroverd op de 1500 meter. Kuipers was de beste in 1.46,25. Daarna kwam Nuis in 1.46,68.

Onder de afvallers bevonden zich Sven Kramer en Erben Wennemars.

Kuipers en Nuis komen allebei uit voor de formatie van trainer Jac Orie.

Voor Kramer zijn de gevolgen van dit resultaat groter dan voor Wennemars. Nu Kramer niet aan de wereldbekerwedstrijden op 1500 meter deelneemt, kan hij op deze afstand niet aan de Olympische kwalificatieregels van het NOCNSF voldoen.

Volgens die regels moet hij nu eind december de 1500 meter op het OKT winnen om een tweede skate-off af te dwingen. Door die te winnen kan hij zich vervolgens alsnog voor de Spelen plaatsen op deze afstand.

Wennemars heeft aan die kwalificatie-eis wel al voldaan.

Leenstra

Ook Marrit Leenstra en Elma de Vries hebben een ticket bemachtigd voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City, volgende maand. De Vries won in Thialf de skate-off in 1.58,67.

Leenstra schaatste de tweede tijd in 1.59,90. Paulien van Deutekom stelde wederom teleur. De voormalig wereldkampioene allround bereikte de finish in de tijd van 2.01,90.

Ook Laurine van Riessen (2.00,03) slaagde er op de schaatsmijl niet in zich te plaatsen voor het dubbele WB-weekeinde in Noord-Amerika.