TRENTO - Zes maanden celstraf en 500 euro boete. Dit is de eis van aanklager Carmine Russo in de rechtszaak tegen de Italiaanse beroepswielrenner Marco Pantani in Tione, dicht bij Trento. Pantani is aangeklaagd voor 'sportieve fraude' tijdens de Ronde van Italië in 1999.

Kort voor het slot van de Giro, waarin hij met grote voorsprong leidde, werd 'de Piraat' tijdens een gezondheidscontrole betrapt op een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed. Een hematocrietwaarde in het bloed van 50 of meer kan duiden op het gebruik van epo. De jury nam hem uit de wedstrijd en legde het gebruikelijke startverbod van twee weken op. Nadien heeft Pantani zelden meer op het hoogste niveau uitgeblonken.

Straf

Aanklager Russo achtte de nu 33-jarige Pantani schuldig aan sportieve fraude en eiste een zware straf. De advocaat van de Tour- en Girowinnaar in 1998 vroeg vrijspraak. Naar verwachting zal de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete opleggen. De toekomst van de coureur is ongewis en zal afhangen van de uitspraak in deze rechtszaak.