ALKMAAR - Het avontuur van AZ in de Champions League houdt op in de groepsfase. De landskampioen kwam dinsdag niet verder dan 0-0 tegen Olympiakos Piraeus, terwijl winst noodzakelijk was om uitzicht te houden op een plek bij de eerste twee in poule H.

De Alkmaarders strijden op 9 december met Standard Luik om de derde plaats, goed voor een vervolg in de Europa League.

''Ik kan de ploeg niets verwijten, ze hebben er alles aan gedaan. We moesten winnen en dat is niet gebeurd'', concludeerde trainer Ronald Koeman.

Een gebrek aan lef kon AZ dinsdag inderdaad niet worden ontzegd. De Alkmaarders kozen na een aftastende openingsfase al snel de aanval.

Vergelijkbaar kaliber

De eerste wedstrijd in Piraeus had AZ geleerd dat de kampioen van Griekenland een ploeg van vergelijkbaar kaliber is.

In Griekenland speelde de ploeg van Koeman echter vooral om niet te verliezen en dat kwam AZ in de slotfase uiteindelijk duur te staan (1-0).

In het eigen stadion hield AZ zich dinsdagavond niet in, natuurlijk ook gedwongen door de stand in de groep.

Winnen

''Als er een ploeg was die het verdiende om te winnen, waren wij het'', merkte Koeman terecht op. ''We hebben niet heel veel kansen gecreëerd; dat is ook niet makkelijk tegen Olympiakos. Maar een aantal momenten in de eerste helft en ook zeker in de tweede helft hadden we toch de goal moeten maken. En dat was verdiend geweest.''

Jeremain Lens bewees na een sterk optreden zaterdag in de competitie tegen Roda JC dat hij ook op Europees niveau goed mee kan. De snelle spits was bij nagenoeg alle gevaarlijke momenten van AZ betrokken.

Lens

Lens stond halverwege de eerste helft aan het einde van een vlotte uitbraak van de Alkmaarders.

Op aangeven van Brett Holman gleed de jarige spits (22) de bal net naast het doel van Antonis Nikopolidis. Even later belandde een lob van Lens op het dak van het doel.

Concentratie

De confrontatie met de lepe Grieken eiste ook een hoge mate van concentratie bij AZ. Olympiakos leunde bij balbezit van de thuisclub rustig achterover, om bij balverlies van AZ vervolgens snel om te schakelen.

Jaouad Zairi testte al vroeg in de wedstrijd het zelfvertrouwen van Sergio Romero met een verrassend schot van grote afstand. De Argentijnse doelman, zaterdag nog de schlemiel, had de boodschap van Koeman - ''hij moet het nu laten zien'' - echter goed begrepen. ''Als hij er moest staan, stond hij er. Daar zijn we tevreden over'', aldus Koeman.

Vlak voor rust redde Romero met zijn voeten op een inzet van opnieuw Zairi. De wankele defensie van AZ bleef verder vrij eenvoudig overeind.

Jacht

De jacht op het noodzakelijke doelpunt verliep in de tweede helft niet meer zo soepel als voor rust.

Verder dan een van richting veranderd schot van Pontus Wernbloom kwam AZ in de eerste twintig minuten niet en daarom besloot Koeman met Graziano Pellè en Ari twee extra spitsen in te brengen.

Ook zij konden de thuisclub niet aan een treffer helpen, waardoor AZ nog maar één duel op het hoogste Europese podium rest. ''Het zal een heel karwei worden om de derde plek te pakken, maar het is niet onmogelijk'', aldus Koeman.

AZ - Olympiakos Piraeus