AMSTERDAM - Peter Mueller moet vertrekken als bondscoach van de Noorse schaatsploeg. De Amerikaan is ontslagen naar aanleiding van een klacht van schaatsster Maren Haugli, die hem beschuldigde van seksuele intimidatie.

Mueller bracht het nieuws zelf naar buiten, de Noorse bond komt later op de dag met een verklaring.

Mueller zou de 24-jarige Haugli eind vorige maand hebben lastig gevallen en seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt. Afgelopen weekeinde bood hij nog wel publiekelijk zijn excuses aan, maar daarmee redde hij zijn positie niet.

De Noorse bond wil niet dat de topsport in het land in diskrediet wordt gebracht en neemt daardoor eventuele mindere prestaties op de Olympische Spelen in Vancouver voor lief.

Teleurgesteld

In een persverklaring laat Mueller weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de bond en over de manier waarop de kwestie is behandeld.

Verder benadrukt de 55-jarige Amerikaan dat hij zich niet aan seksuele intimidatie schuldig heeft gemaakt. Mueller was sinds 2003 bondscoach van de Noorse ploeg. Daarvoor was hij als schaatscoach actief in Nederland.

Het ontslag van Mueller is met name vervelend voor Havard Bøkko. De Noorse rivaal van Sven Kramer liet afgelopen weekeinde nog weten te hopen op een verdere samenwerking met Mueller.