ROME - Het gokschandaal in de voetbalwereld is ook doorgedrongen tot Italië. De Italiaanse politie arresteerde maandagochtend negen mensen op verdenking van illegale gokpraktijken.

Eén van de arrestanten is Giuseppe Portiglione, voorzitter van Potenza SC dat actief is in de Serie C1, de derde divisie van Italië. De preses wordt verdacht van het manipuleren van de wedstrijd in de Serie B tussen Ravenna en Lecce (1-3) op 26 april 2008.

Vrijdag maakte de Duitse politie bekend dat ongeveer tweehonderd wedstrijden in Europa onder verdenking staan van fraude en gokpraktijken. Het zou volgens het openbaar ministerie van Bochum gaan om duels in negen Europese landen.

Italië zat daar nog niet bij. Tot de verdachte wedstrijden behoren ook drie Champions League-duels en twaalf ontmoetingen uit de Europa League.

Maffia

In totaal zouden in Italië rond de twintig personen betrokken zijn bij de zaak. Het onderzoek wordt geleid door openbaar aanklager Francesco Basentini, die zich doorgaans bezighoudt met de strijd tegen de maffia.

Portiglione, die bij zijn aantreden in 2006 met 24 jaar de jongste voorzitter ooit werd in Italië, zou de spil zijn in het netwerk van vermeende bedriegers in het Italiaanse voetbal.

KNVB

De KNVB heeft geen concrete aanwijzingen rond gokschandalen in Nederland. De voetbalbond sprak afgelopen maand wel met Declan Hill en Karl Dhont (UEFA), die onderzoek deden naar corruptie in het voetbal.

De KNVB beraadt zich nu op volgende stappen om misstanden rond het gokken in de Nederlandse voetbalwereld tegen te gaan.

Taskforce

De Duitse voetbalbond heeft maandag een taskforce in het leven geroepen om de gokpraktijken tegen te gaan. In Duitsland zijn inmiddels vijftien mensen aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid.

In Zwitserland zitten twee mensen vast en treft het schandaal ook voetballers. Omar Faye van FC Thun heeft zelf toegegeven dat hij door de politie wordt ondervraagd en zijn club heeft hem geschorst. Volgens Zwitserse media is ook Mario Bigoni van FC Gossau geschorst.

Crisisberaad

De UEFA voert woensdag in het Zwitserse Nyon crisisberaad met de bonden van de negen betrokken landen. Oostenrijk kondigde al hoge straffen aan.

De Duitse bondsvoorzitter Theo Zwanziger is vastbesloten het gokschandaal met succes te bestrijden: ''De waarheid komt boven tafel.''