LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vier steden geaccepteerd als kandidaat voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2010. De keuze gaat tussen het Canadese Vancouver, het Oostenrijkse Salzburg, het Zwitserse Bern en Pyeongchgang in Zuid-Korea. Acht steden hadden zich aangemeld.

Afgevallen zijn Sarajevo in Bosnië, het Spaanse Jaca, Andorra en het Chinese Harbin. Een werkgroep met IOC-afgevaardigden en externe specialisten op diverse terreinen beoordeelde de afgelopen tijd alle aanvragen.

De vier overgebleven kandidaten hebben tot 10 januari 2003 om hun uitgebreide plannen bij het IOC in te leveren. De informatie wordt dan geanalyseerd door de evaluatiecommissie van het IOC. De steden moeten ook een borgsom van een half miljoen dollar overmaken.

De uiteindelijke beslissing over de organisatie wordt volgend jaar juli genomen tijdens een congres van het IOC in Praag. De Winterspelen in 2006 vinden plaats in Turijn. New York en San Francisco zijn in de Verenigde Staten overgebleven in de race voor de organisatie van de Zomerspelen in . Het nationale olympisch comité van de Verenigde Staten USOC maakte dat bekend.

Washington en Houston zijn afgevallen. De financiële mogelijkheden van New York en San Francisco en de concurrentiepositie van die steden in de race met internationale tegenkandidaten gaven uiteindelijk de doorslag.