AMSTERDAM - Ajax heeft zich met een knappe 2-0-overwinning op Club Brugge gerevancheerd voor het verlies in de eerste wedstrijd van de Champions League tegen AC Milan. De Amsterdammers hadden de overwinning voor een groot deel te danken aan Wesley Sonck. De Belgische spits maakte woensdag in de ArenA beide doelpunten voor Ajax.

Sonck, de laatste weken vooral in eigen land beschimpt, rekende zo uiterst geraffineerd af met de kritiek die hij de afgelopen tijd kreeg. De Belg moest duidelijk wennen aan zijn nieuwe rol bij Ajax, als een soort valse rechtsbuiten. Afgelopen weekeinde tegen Willem II was hij voor het eerst belangrijk voor zijn nieuwe broodheer met een doelpunt en een assist. Woensdag elimineerde hij met zijn goals Club Brugge.

Progressie team

De overwinning van Ajax brengt het elftal weer terug in de race. Na het verlies in de eerste wedstrijd tegen AC Milan, zou een nederlaag of gelijkspel tegen Club Brugge, normaal gesproken de zwakste tegenstander in de groep, desastreus zijn geweest. Koeman gaf voorafgaand aan het duel al aan dat alleen een overwinning tot tevredenheid zou stemmen. Naast drie punten wilde de oefenmeester echter ook progressie zien in zijn team.

De zege van Ajax verbloemde de zwakheden die het elftal nog altijd vertoont. Vooral verdedigend zijn de Amsterdammers het vertrek van Chivu nog altijd niet te boven. Woensdag speelde Pasanen in het centrum omdat de beoogde laatste man Grygera nog steeds geblesseerd is. De Fin maakte tegen Club Brugge geen sterke indruk. Dieptepunt was een slechte terugspeelbal op Lobont. De Brugse aanvaller Saeternes onderschepte de bal, omspeelde de doelman, maar zag zijn inzet nog net van de lijn gegleden door Escudé.

Minutenlang uitgescholden

De fout van Pasanen maakte de vroege voorsprong van Ajax bijna ongedaan. Het elftal van Koeman begon het duel met de kampioen van België zeer gedecideerd. Al binnen vijf minuten waren Sonck en Ibrahimovic dicht bij het openingsdoelpunt. Sonck, vooraf minutenlang uitgescholden door zijn landgenoten, was na een kwartier spelen wel succesvol. Hij werd door Ibrahimovic, die een steekbal van Galasek prachtig met zijn hak doortikte, vrij voor Butina gezet. Oog in oog met de keeper maakte Sonck geen fout, 1-0.

De goal werkte echter allesbehalve bevrijdend voor Ajax. De Amsterdammers gingen slordig spelen en leden veel balverlies. Van der Vaart was voor rust onzichtbaar, maar vooral Soetaers was een bron van onrust in het elftal van de thuisploeg. De Belg kreeg de voorkeur boven Sneijder in het basiselftal, maar toonde geen moment aan waarom Koeman zoveel vertrouwen in hem heeft. De linksbuiten kwam in de zomer over van Roda JC, maar heeft vooralsnog moeite om zich aan te passen aan het niveau van Ajax.

Gewenste effect

Na rust verving Koeman de Belg voor Sneijder. De wissel was ook een vingerwijzing voor Van der Vaart. Sneijder nam zijn plaats in op het middenveld en Van der Vaart moest hangend op links gaan spelen. De wissel sorteerde het gewenste effect. Na een moeizame start van de tweede helft, met een grote kans voor Gvozdenovic van Brugge, verzond Sneijder een prachtige dieptepass op Sonck, die zich opnieuw slagvaardig toonde voor de goal en de belangrijke 2-0 op zijn naam bracht.

Na het tweede doelpunt van Sonck kreeg Ajax grip op het spel van Brugge. Balverlies veroorzaakte soms nog hachelijke momenten in de defensie van de thuisclub, maar echt in de problemen kwam het elftal van Koeman niet meer. Met de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo, dat AC Milan op 0-0 hield, voor de boeg kan Ajax zich zelfs een uitstekende uitgangspositie verwerven met het oog op de volgende ronde van de Champions League.