HEERENVEEN - De Nederlandse schaatsbond en kledingfabrikant Nike hebben hun samenwerking beëindigd.

De oranje-schaatsers reden vanaf 2002 in pakken van het Amerikaanse bedrijf en wonnen in de 'Swift Skins' liefst 17 medailles bij de afgelopen twee Winterspelen.

Tijdens de komende Winterspelen van Vancouver zullen de Nederlandse rijders echter in andere kleding aan de start verschijnen. Dat hebben beide partijen vrijdag bevestigd.

Klachten

De afgelopen tijd was er veel kritiek op Nike. De pasvorm was volgens vele rijders niet goed en Nike zou zich te weinig hebben laten zien om de klachten te verhelpen, zo vertelde onder meer vedette Sven Kramer.

Mede daarom was de schaatsbond al bezig een 'eigen' pak te ontwikkelen in samenwerking met het bedrijf Sportconfex. Uiteindelijk besloten KNSB en Nike om de samenwerking te stoppen.

''Beide partijen vinden dat dit het beste is'', zei Nike woordvoerder Stefan Lub. ''Maar wij zijn er nog steeds van overtuigd dat wij de snelste pakken ter wereld hebben.''

De Nederlandse schaatsers verschijnen nog tot uiterlijk eind december in Nike-pakken, daarna stappen Kramer en consorten over op een nieuw outfit. Concurrenten uit de Verenigde Staten (Shani Davis, Chad Hedrick), China (Beixing Wang), Zuid-Korea (Kang-Seok Lee) en Noorwegen (Havard Bokko) blijven Nike wel gewoon trouw. Zij hebben volgens de fabrikant ook geen klachten over de pasvorm.