HEERENVEEN - De schaatsploeg van coach Jac Orie heeft donderdag het financieel detacheringsbedrijf Control gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor.

De equipe, die een maand geleden DSB Bank als geldschieter verloor, meldde daarnaast dat het bedrijf Mats als cosponsor zal fungeren.

Control heeft een contract voor 2,5 jaar ondertekend. Mats blijft in principe tot het einde van het seizoen als geldschieter verbonden.

In de komende periode gaat de ploeg op zoek naar een bedrijf dat samen met Control het hoofdsponsorschap wil delen. De equipe, die valt onder de 'Stichting Jac Orie', gaat dan met een budget van circa 3 miljoen euro werken.

Plezier

''We hopen er een groot aantal jaren plezier van te hebben'', sprak René van Beek, oprichter en directeur van Control. ''Ik ben een paar keer in Thialf geweest en iedere keer verbaasde ik me erover dat volwassen mensen als kinderen zo blij naar huis gingen.''

Van Beek ziet de sportieve toekomst van 'zijn' ploeg rooskleurig in: ''Toen ze zonder sponsor zaten, hebben ze geweldige prestaties geleverd op de NK. Als je in zo'n situatie zo goed schaatst, dan zijn de verwachtingen voor de Winterspelen van Vancouver erg hoog.''

Emotioneel

Coach Orie was uiteraard verguld met zijn nieuwe hoofdsponsor. De Hagenaar werd zelfs even emotioneel tijdens de persconferentie: ''Tja, ik kan wel ontkennen dat deze situatie geen impact heeft gehad, maar dan zou ik liegen'', sprak hij met betraande ogen.

''Het was wel zwaar. Eigenlijk heb ik me niet zo druk gemaakt om de sponsoring, maar wel om de prestaties van de schaatsers.''

Die zorgen bleken echter ongegrond. De sprinters wonnen veertien medailles op de afgelopen NK en overtuigden daarmee de directie van Control ervan om hoofdsponsor te worden.