LA CORUNA - Knullig en weerloos vervolgde PSV dinsdagavond de martelgang die voetballen in de Champions League voor de club is geworden. Deportivo la Coruna hoefde in een voor de helft gevuld Estadio Riazor allesbehalve goed te spelen om de landskampioen uit Nederland, net als AS Monaco in de openingswedstrijd, op de pijnbank te leggen: 2-0.

Na twee duels en nul punten staat PSV voorlopig laatste in de poule. Bij een goed resultaat houdt de club uitzicht op de derde plaats in de groep, die aan het einde van de rit recht geeft op deelname aan de UEFA-beker. Cijfermatig kan de landskampioen in de vier resterende duels ook nog plaatsing voor de Champions League afdwingen.

Weegschaal

Eigenlijk voor het eerst sinds zijn rentree als hoofdcoach vorig jaar sprak Guus Hiddink aan de vooravond van het duel met Deportivo la Coruna dreigende woorden. De altijd zo rustige Achterhoeker past ervoor om de komende jaren met een spelersgroep te werken die toch ieder jaar weer tekort komt op het hoogste Europese podium voor clubteams. Heel PSV gaat volgens Hiddink tijdens de resterende wedstrijden in de Champions League op de weegschaal. De lichtgewichten mogen uitkijken naar een andere werkgever.

De ontmoeting met de Spaanse nummer twee van de competitie leerde dat Hiddink de ferme uitspraken nooit kan waarmaken. De landskampioen maakte vorig seizoen al een verlies van 10 miljoen euro. Mits er zich geen hele grote geldschieters aandienen in Eindhoven kan Hiddink natuurlijk nooit ruim driekwart van zijn basisformatie vervangen. In het duel met Deportivo kon zelfs Mateja Kezman, met afstand de meest getalenteerde PSV'er, niet overtuigen.

Kezman

Het moyenne van de topschutter van de eredivisie valt in de Champions League met drie treffers in twintig duels tegen. Op bezoek in het Estadio Riazor deed Hiddink concessies aan de vertrouwde speelwijze van zijn ploeg. De oefenmeester koos met Mateja Kezman en Dennis Rommedahl slechts voor twee spitsen.

Ji-Sung Park was de verbindingsman tussen het driemans middenveld dat werd gevormd door Remco van der Schaaf, Mark van Bommel en Johann Vogel. Met zijn wederom tegenvallende optreden wierp de Aziaat net als zijn ploeggenoot Young-Pyo Lee de vraag op of de reden van de aanwezigheid van de Koreanen sportief of financieel van aard is.

Hofland

In de achterste linie van PSV moest rechtsback Jurgen Colin wijken voor Kevin Hofland. De van een langdurige enkelblessure herstelde centrale verdediger speelde een redelijke wedstrijd maar passeerde in de eerste helft wel bijna tot twee keer toe zijn eigen doelman Waterreus. Andre Ooijer verhuisde door de komst van Hofland naar de rechtsbackpositie.

Een onnodige overtreding van Lee leidde in de negentiende minuut de openingstreffer van Deportivo in. Sergio schoot de vrije trap via de ongelukkige Van der Schaaf achter de verbouwereerde Waterreus.

Dom balverlies van Wilfred Bouma ging vooraf aan het tweede Spaanse doelpunt. Met een overtreding in het eigen strafschopgebied hield Ooijer aanvaller Juan Valeron nog van scoren af. Walter Pandiani maakte vanaf elf meter geen fout: 2-0. Hiddink bracht met Arjen Robben en Jan Vennegoor of Hesselink nog twee extra aanvallers in, maar moest net als de voorgaande ontmoetingen op het hoogste Europese niveau constateren dat zijn ploeg helemaal niets in de Champions League heeft te zoeken.