AMSTERDAM - De tenniscarrière van Marat Safin is geëindigd op het Masters-toernooi van Parijs. De excentrieke Rus speelde woensdag tegen Juan Martín Del Potro zijn laatste partij en ging op eervolle wijze onderuit: 4-6, 7-5, 4-6.

De 29-jarige Moskoviet liet dit jaar herhaaldelijk blijken het leven als prof beu te zijn.

In 2009 lukte het Safin in Sint-Petersburg nog één keer de halve eindstrijd van een ATP-toernooi te halen.

Vijftien keer boekte Mad Marat, zoals zijn bijnaam luidde, een toernooizege, met de US Open (2000) en de Australian Open (2005) als hoogtepunt.

Verliezend finalist

In Australië was hij nog twee keer verliezend finalist (2002, 2004) Op Roland Garros (2002) en Wimbledon (2008) kwam Safin nooit verder dan de halve finales.

Op 20 november 2000 werd Safin de nummer één van de wereld en mocht hij zich in totaal negen weken de 's werelds beste tennisser noemen.

Djokovic

Novak Djokovic arriveerde in Parijs als winnaar van het toernooi in Basel en bereikte betrekkelijk eenvoudig de derde ronde.

De als derde geplaatste Serviër versloeg de Argentijn Juan Monáco: 6-3, 7-5. Robin Söderling (9) hield zijn kansen levend voor de World Tour Finals in Londen door Ivo Karlovic te elimineren: 6-4, 7-6(6).

Dankwoorden

Onder toeziend oog van bevriende tennissers en ex-profs kreeg de Rus via een videoscherm dankwoorden van onder anderen Roger Federer, Andy Murray en landgenoot Nikolaj Davydenko.

"Leuk om de oudere en jongere generatie bij elkaar te zien", sprak Safin zijn collega's toe. Onder anderen Novak Djokovic, Tommy Robredo, Marc Rosset en Younes El Aynaoui waren aanwezig.

"Dit moment doet denken aan alles wat ik heb gepresteerd tijdens mijn loopbaan. Het winnen, het verliezen en de toernooizeges. Ik doe een deur dicht en hopelijk gaat nu weer een open", aldus een geëmotioneerde Safin.