HANNOVER - De Duitse doelman Robert Enke, die zichzelf dinsdag van het leven beroofde, was sinds 2003 in therapie wegens depressiviteit.

Volgens zijn huisarts had de achtvoudige international van Hannover 96 ook last van faalangst. ''De dagen dat hij depressief was, waren heel zwaar'', liet de weduwe weten.

''Op die momenten had hij weinig motivatie en nog amper hoop op herstel. Robert deed er alles aan om zijn mentale toestand voor de buitenwereld geheim te houden. Het is heel raar dat het nu toch allemaal naar buiten komt.''

Spijt

Enke (32) wierp zich dinsdag in de buurt van Hannover voor de trein. Hij liet een afscheidsbrief achter. Daarin betuigde hij spijt dat hij zijn depressiviteit, die hem tot zelfmoord aanzette, voor zijn familie en artsen verborgen had gehouden.

''We dachten dat we alles aan konden'', zei Teresa Enke. ''Dat we ook alles met liefde konden opvangen. Maar dat lukt je helaas niet altijd. Ik heb in al die jaren geprobeerd om hem perspectief en hoop te geven. Ik hield hem voor dat er naast het voetbal ook nog andere mooie dingen in het leven waren. Het heeft niet mogen baten.''

Erkenning

Enke vocht in zijn carrière bij Borussia Mönchengladbach, Benfica, Barcelona, Fenerbahce en Tenerife voor erkenning en tegen blessures.

Na zijn rentree in de Bundesliga in 2004 kwam hij langzaam in beeld bij de nationale selectie. Enke was één van de kandidaten om als eerste doelman naar het wereldkampioenschap volgend jaar in Zuid-Afrika te gaan.

Naast de problemen met zijn eigen persoonlijkheid werd Enke ook nog getroffen door groot leed binnen zijn gezin. In 2006 overleed zijn 2-jarige dochtertje aan een hartkwaal. Het echtpaar-Enke adopteerde in mei van dit jaar een baby van acht maanden.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag in een persoonlijke brief aan de weduwe van Enke haar medeleven betuigd met de nabestaanden.

Honderden fans van Hannover 96 kwamen woensdag bij het stadion bijeen om de overleden doelman te gedenken. Dat deden ze onder meer met bloemen en kaarsjes. In Duitsland, maar ook in Nederland, werden condoleanceregisters voor Enke geopend.

Oefeninterland

De training van de Duitse selectie werd woensdag afgelast. Later maakte het bondsbestuur bekend dat de oefeninterland tegen Chili, die zaterdag in Keulen zou worden afgewerkt, niet doorgaat. ''Voor iedereen was het duidelijk dat we deze wedstrijd niet konden gaan spelen'', zei Theo Zwanziger, de baas van de Duitse voetbalfederatie.