AMSTERDAM - Ron Jans stopt na dit seizoen als trainer bij FC Groningen.

De oefenmeester gaf in een onderhoud met algemeen directeur Hans Nijland aan zijn aflopende contract niet te willen verlengen omdat hij op zoek is naar een nieuwe ervaring, zo meldt de club op de website.

De coach die acht jaar in dienst was bij de vereninging benadrukt dat hij met erg veel plezier terugkijkt op zijn periode bij de Noorderlingen.

"De jaren bij FC Groningen zijn de mooiste in mijn voetballeven. Daar ben ik de club enorm dankbaar voor."

Ook het teleurstellende begin van het seizoen is volgens Jans niet de reden van vertrek. "Ik zag nog voldoende perspectief om door te gaan. Ik ben dan ook niet toe aan een nieuwe uitdaging, maar meer naar een nieuwe ervaring. Ik wil mezelf weer in het diepe gooien", zegt hij.

Nieuwe omgeving

"Ik ben nu 51 jaar en ga op zoek naar een nieuwe omgeving waar ik me weer moet zien te redden. Uiteraard gaan we dit seizoen op een zo goed mogelijke wijze afsluiten. We hebben de goede lijn nu te pakken. Ik ga me daar, net zoals in de afgelopen jaren, volledig voor inzetten", benadrukt hij.

De leiding van FC Groningen betreurt het vertrek van de coach. "Wij hadden de intentie nog met elkaar door te gaan. Wij kennen met Ron Jans een uitermate succesvolle periode. Hij is voor ons ook meer dan een trainer/coach, hij is een boegbeeld van de club geworden", zegt Nijland.

Rustig bekijken

De club is van plan rustig de tijd te nemen alvorens een opvolger te benoemen. "Het is nog vroeg in het seizoen. De duidelijkheid die er nu ligt, geeft ons de mogelijkheid in alle rust naar een geschikte kandidaat te zoeken. Wij zullen hierbij zeer zorgvuldig te werk gaan en zullen dan ook alle benodigde tijd nemen voor het aanstellen van een goede opvolger", aldus de directeur.

Jans werd eind 2002 aangesteld als hoofdtrainer van FC Groningen. Hij volgde de even daarvoor opgestapte Dwight Lodeweges op. De coach kende een bijzonder goede periode bij de club die in 2000 nog in de eerste divisie speelde. Zo wist hij zich met zijn team in 2006 en 2007 te kwalificeren voor Europees voetbal.