AMSTERDAM - Een 13-jarige schaatsster is opgenomen in de databank voor aangekondigde dopingcontroles.

Ze moet elke dag een locatie opgeven waar ze tussen 6.00 en 23.00 uur kan worden getest op doping.

Het meisje is de jongste sporter die in de databank van de Dopingautoriteit staat, aldus de Volkskrant.

Haar 15-jarige broer is vorig jaar positief getest op anabolen en is intussen geschorst. De vader van het gezin maakt zich boos over de controles, hij vindt dat zijn gezin zo wordt kapotgemaakt.

VVD verbaasd

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vraagt zich af waarom de Dopingautoriteit h13-jarig schaatstalent nauwlettend volgt. Neppérus heeft woensdag vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Welzijn, Volksgezondheid en Sport.

''Vindt u het geoorloofd en verstandig dat een 13-jarige, die nog lang niet bij de top hoort, al zo intensief wordt gevolgd voor controles, ze haar agenda moet overleggen en ook bij nacht en ontij kan worden bezocht voor controles? Is dit niet buitenproportioneel?''

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit bevestigt dat het meisje in de testpool is opgenomen. Hij noemt het een noodmaatregel. ''Het is ons er niet om te doen het meisje lastig te vallen, maar we willen wel de zekerheid dat we haar kunnen controleren wanneer wij dat willen'', zegt hij.

Ram vervolgt: ''Ze doet dezelfde sport als haar broer, is ook heel goed en verkeert in dezelfde omgeving. Als haar broer in aanraking is gekomen met doping, dan kan zij dat ook. Dat wil de Dopingautoriteit voorkomen.''