AMSTERDAM - De vrijblijvendheid waarmee Ajax zich vorig seizoen door de Champions League voortbewoog, moet tegen Club Brugge plaatsmaken voor zelfbewustzijn. In de eerste thuiswedstrijd van de nieuwe Europese campagne, tegen de Belgische kampioen, is voor Ajax alles anders dan in de vorige editie van het miljoenenbal. "Voor veel mensen zijn we wat meer de favoriet. We moeten bewijzen dat dat terecht is", zei trainer Ronald Koeman dinsdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In de eerste wedstrijd in Groep H verloren de Amsterdammers onterecht maar ingecalculeerd van de regerend kampioen AC Milan. Het nipte 1-0-verlies gaf vertrouwen. De wedstrijd tegen Brugge, normaal gesproken de zwakste tegenstander in de groep, moet gewonnen worden, wil Ajax niet na twee duels al achter de feiten aanlopen. Koeman: "Alles wat je thuis niet wint, is dit seizoen een tegenvaller. Om een kans te maken op de volgende ronde, moeten we minimaal twee van de drie duels in de Arena winnen."

Toch onderschatte Koeman Club Brugge niet. De afgelopen weken werden diverse spionagetrips op touw gezet. "Iedereen in de technische staf heeft Brugge een keer bekeken", vertelde de oefenmeester. "Het zal zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden. Brugge is een zeer volwassen ploeg, die vanuit een goede organisatie speelt en fysiek sterk is. Maar ons voetbal moet de basis zijn. Ons middenveld en onze aanval moeten het verschil maken."

Grazer AK

De beschrijving van Brugge roept automatisch het beeld op van teams als Rosenborg en Grazer AK. Tegen Rosenborg, de oude club van Brugge-trainer Sollied, had Ajax het vorig jaar moeilijk in de Champions League. Beide wedstrijden eindigden in een gelijkspel (0-0 en 1-1). Grazer AK was in de voorronde voor de Champions League van dit seizoen een lastige opponent. Met de grootste moeite vocht het team van Ronald Koeman zich langs de fysiek sterke Oostenrijkers en plaatste zich voor het hoofdtoernooi.

Fysiek

"Het is duidelijk dat we wel eens problemen hebben met fysiek sterke tegenstanders", zei Koeman voorafgaand aan het duel met Club Brugge. "Als we voetballend niet ons niveau halen, moeten we de duels aan. Dat verliezen we. Maar aan de andere kant denk ik ook dat Brugge veel moeite met ons type spel zal hebben. Onze kwaliteiten moeten beslissend zijn in de wedstrijd van woensdag."

De spelersgroep van Ajax is voor het duel met de Belgische kampioen bijna helemaal fit. Alleen de lang geblesseerden O'Brien, Grygera en Litmanen ontbreken. De Amsterdammers gaan de voorbereiding voor het duel in met een groep van negentien spelers. Koeman voegde dinsdag de Roemeense linksbuiten Mitea aan de groep toe.

De pas 18-jarige aankoop maakte maandagavond in een wedstrijd van het tweede elftal tegen Jong FC Twente (3-2) een goede indruk en scoorde daarin alle drie de goals. "Hij heeft fantastische kwaliteiten. Hij is jong, snel en wordt opgeleid in ons systeem. Echt een jongen met een grote toekomst", bejubelde Koeman de junior. Mocht Mitea in de selectie worden opgenomen, dan zal Wamberto er waarschijnlijk buiten vallen.

Opstelling

Vermoedelijke opstelling: Lobont; Trabelsi, Pasanen, Escudé en Maxwell; Pienaar, Galasek en Van der Vaart; Sonck, Ibrahimovic en Soetaers.