AMSTERDAM - Dimitri de Fauw is kapotgemaakt door de wielerwereld omdat hij uit de school was geklapt over dopinggebruik. Dat is volgens oud-judocoach en politicus Jean-Marie Dedecker de reden van de zelfmoord van De Fauw vorige week.

Dat stelt Dedecker tegen het tv-station Actua-TV.

Ook zou De Fauw niet mee hebben willen doen aan de dopingpraktijken van zijn voormalige ploeg QuickStep.

Volgens Dedecker had de wielrenner de dood van de Spaanse baanrenner Isaac Galvez, die in 2006 na een botsing met de Belg op de wielerbaan van Gent ongelukkig ten val kwam, een plaats gegeven.

Depressies

"Dat was een bedrijfsongeval waar hij van onder de indruk was, maar hij kon er mee leven." Depressies na de ongelukkige dood van Galvez worden veel genoemd als reden voor De Fauw om zich het leven te ontnemen.

Dedecker verhaalt over een gesprek dat hij in januari 2007 had met de toen voor QuickStep koersende De Fauw en een journalist van de krant Het Laatste Nieuws. Daarin deed De Fauw een boekje open over het gebruik van IGF en epo. IGF helpt sporters vet in energie om te zetten en spiergroei te versnellen.

Drugsgebruik

Ook maakte De Fauw melding van misstanden op een trainingskamp in Benidorm waar twee renners van de Belgische ploeg moesten afkicken en de Nederlander Bram Tankink zo stoned was dat hij met een brandblusser door het hotel danste.

Op feestjes bij Tom Boonen zouden renners als Kevin de Weert, Kevin Hulsmans en Wilfried Cretskens zich te buiten zijn gegaan aan cocaïne en xtc.

Na de ontboezemingen, waarvan vermoed werd dat hij de bron was, werd De Fauw persona non grata in de wielerwerld. "Hij kon bij geen enkele ploeg meer aan de slag. "'Verklikkers moeten we niet', zeiden ploegleiders tegen hem", verhaalt Dedecker, die zegt het gesprek met De Fauw op band te hebben. "Hij werd uitgespuwd, terwijl hij toch een enorm talent was."

De journalist die bij het gesprek aanwezig was werd door QuickStep-ploegbaas Patrick Lefevere aangeklaagd voor laster en eerroof en werd veroordeeld tot een hoge boete. Volgens Dedecker kon de man zich niet verdedigen. "Dimitri had zijn verhaal anoniem gedaan en dus kon die journalist zich niet verdedigen. Bronbescherming is een mes met twee kanten."