AMSTERDAM - Guus Hiddink wordt de beschermheer van de Nederlandse Voetbal Academie (NVAcademie). Het opleidingsinstituut geeft vanaf januari bijscholing aan spelers, trainers en andere specialisten uit de voetbalwereld, waarbij het voetballen steeds centraal staat.

De bondscoach van Rusland gaat adviseren op het gebied van de voetbalinhoud en de kwaliteit van het nieuwe opleidinginstituut.

Hiddink: ''In het huidige opportunistische tijdperk zie je steeds vaker botsingen tussen theorie en praktijk. Dan is het juist zaak bij de kern van de voetbalsport te blijven en deze steeds weer als vertrekpunt te nemen voor trainen en coachen. De Nederlandse Voetbal Academie gaat hier zeker toe bijdragen.''

Voetbalsymposium

Vanuit zijn rol als ambassadeur zal Guus Hiddink tevens op woensdag 16 december als slotspreker optreden tijdens het eerste nationale voetbalsymposium van de academie met als titel 'Voetballen als vertrekpunt'.

Deze lezing is toegankelijk voor iedereen binnen het Nederlandse voetbal. Op het symposium, dat zal plaatsvinden in Hotel Residence Victoria te Hoenderloo, wordt de NVAcademie officieel opgericht. Onder anderen Frans Hoek, Ton van Rhoon, Raymond Verheijen en Vera Pauw geven net als Hiddink een lezing.

Verheugd

Verheijen, samen met Bert van Lingen één van de initiatiefnemers van de voetbalacademie, is verheugd dat Hiddink als beschermheer wil fungeren. De 37-jarige Amsterdammer werkte als assistent met Hiddink bij de nationale voetbalploegen van Rusland en Zuid-Korea.

''De grote kracht van Hiddink is dat hij het voetbal altijd centraal stelt. Een mooi voorbeeld is het fenomeen 'discipline'. Veel trainers zeggen vaak dat discipline in eerste instantie buiten het veld begint. Guus neemt juist het voetballen als vertrekpunt. Hij vindt het belangrijk dat de discipline in het veld goed is. De rest komt dan vanzelf.''

Hiddink zelf is enthousiast over het nieuwe initiatief. ''Het is goed om te zien dat er nog steeds mensen zijn die nadenken over voetballen en hoe ze een bijdrage kunnen leveren om de prestaties steeds maar weer te verhogen via invloeden uit verschillende invalshoeken.''

Bijscholing

Cursisten krijgen op de Nederlandse Voetbal Academie de kans zich via bijscholing op een voetbalspecifieke manier te ontwikkelen op onderdelen als revalideren, periodiseren, leiding geven, voeding, psychologie, krachttraining, keeperstraining en andere vakgebieden. Praktijkmensen binnen het voetballen krijgen zo de kans om specialist te worden.

''Eigenlijk is het heel logisch'', vindt Hiddink. ''Sporters die de sport tot in het diepst van hun vezels hebben doorleeft, krijgen handvatten aangereikt die ze al wel voelden, maar vaak niet overdrachtelijk weten te maken naar de praktijk van het trainen en coachen. De praktijk gaat via onderbouwde theorie weer terug naar de praktijk.''