DEVENTER - Arjan Stroetinga heeft zaterdag in Deventer de vijfde wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De BAM-rijder uit het Friese Waskemeer won de massasprint voor Ingmar Berga en Gary Hekman.

Het was de tweede seizoenzege voor Stroetinga. Bob de Vries finishte als vierde en blijft leider in het klassement.

Stroetinga kwam samen met Rob Hadders, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld zaterdag in opspraak wegens hun naturalisatie tot 'Kazak'.

De vier rijders dreigen hun Nederlandse nationaliteit kwijt te raken. De vreemdelingenpolitie van Amsterdam haalde afgelopen donderdag bij de KNSB documenten op die aantonen dat de sporters momenteel illegaal in Nederland verblijven.

Geen zorgen

Volgens Jillert Anema, de ploegleider van de vier 'Kazachstanen', wordt er onnodig paniek gezaaid. ''Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden ze onlangs nog dat mijn jongens zich geen zorgen hoeven te maken. De schaatsers blijven gewoon in het bezit van hun Nederlandse paspoort.''

Bij de vrouwen won Bianca Roosenboom. De Viks Parket-rijdster was de snelste in de massasprint. Maria Sterk finishte als tweede.

Tijdens de tussensprints voor het klassement verloor Sterk veel terrein. Mariska Huisman, die als vierde eindigde, pakte meer bonuspunten en werd de nieuwe leidster in het algemeen klassement.