BERLIJN - Sven Kramer heeft zich zaterdag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen op de 5 kilometer. De Nederlandse schaatser dankt zijn deelnamebewijs aan winst bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn.

Kramer noteerde in het Sporforum een tijd van 6.14,69. Havard Bokko uit Noorwegen eindigde als tweede in 6.17,17. Bob de Jong werd derde in 6.19,22.

Kramer had van de KNSB een beschermde status gekregen, wat inhoudt dat winst van één wereldbekerwedstrijd dit seizoen genoeg zou zijn voor deelname aan de Spelen.

Voor de 10 kilometer geldt hetzelfde. Kramer kan zich op die afstand over twee weken bij de WB in Hamar kwalificeren.

Wissel

Bijna ging het nog mis, toen De Jong bij de eerste wissel bijna tegen Kramer aanreed. ''Of ik het slim heb opgelost, weet ik niet'', zei Kramer. ''Volgens mij hadden we dat allebei wel wat beter kunnen doen. Maar ik kwam van de buitenbaan, dus ik had voorrang. Vlekkeloos was het in ieder geval niet, maar er zijn ergere dingen.''

Kramer bleef zijn Noorse concurrent Havard Bokko ongeveer 2,5 seconden voor. De rijder van TVM stelde tevreden vast dat de verhoudingen in vergelijking met vorig seizoen voorlopig hetzelfde zijn gebleven.

''Hier kan ik wel verder mee'', zei Kramer. ''Vorige week bij de NK afstanden was ik ziek, dat zag je terug in de prestatie.''

Bijna botsing

Bob de Jong wilde niet veel kwijt over de 'bijna botsing' met Kramer. De schaatser van VPZ leek de schuld bij Kramer te leggen. ''Ik wil er geen woorden aan vuil maken. Het ging niet goed. Vraag het maar aan de scheidsrechter hoe het zit. Ik word keurig derde, ik ben tevreden.''

Carl Verheijen klokte de vierde tijd: 6.21,91. Wouter Olde Heuvel werd vijfde in 6.23,07. Koen Verweij zette met 6.24,22 een nieuw persoonlijk record neer. Hij eindigde met die tijd als zevende.