BERLIJN - Schaatsster Ireen Wüst heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 1000 meter in de B-groep gewonnen.

De rijdster van TVM noteerde in het Sportforum een tijd van 1.17,06. Daarmee bleef ze de Canadese Cindy Klassen (1.17,74) en de Amerikaanse Elli Ochowicz (1.17,78) voor.

Later op zaterdag wordt de 1000 meter in de A-groep verreden.

Goede tijd

''Ik heb gedaan wat ik moest doen'', zei Wüst. ''Nu mag ik de volgende keer weer lekker in de A-groep meedoen. Dit is best een goede tijd.''

Wüst was vrijdag nog flink teleurgesteld, nadat ze op de 3000 meter slechts als elfde eindigde op ruim elf seconden van winnares Martina Sablikova. ''Voor het vertrouwen is dit daarom wel goed.''

Wüst analyseerde vrijdagavond de race met trainer Gerard Kemkers. ''Ik was te veel bezig met het resultaat, en niet met de manier waarop ik tot het resultaat moest komen'', zei ze daar zaterdag over.

500 meter

Op de 500 meter ging de winst naar Beixing Wang. De schaatsster uit China noteerde een tijd van 37,85 seconden. De Duitse Jenny Wolf werd tweede in 38,04. Het brons ging naar Nao Kodaira uit Japan: 38,19.

De Nederlandse schaatssters vielen net buiten de prijzen. Nationaal kampioene Annette Gerritsen werd vierde in 38,29.

Margot Boer zette met 38,35 de vijfde tijd neer, Marianne Timmer (38,42) eindigde als zevende. Thijsje Oenema kwam met 38,99 niet verder dan plek 21.

Laurine van Riessen moest in de ochtend al de baan op. De Nederlandse werd in de B-groep bij de start gediskwalificeerd.

Verkoudheid

''Ik ben wel tevreden'', zei Gerritsen, die vanwege een verkoudheid pas donderdag naar Duitsland afreisde. 

''Ik heb alleen vrijdag op het ijs gestaan, dus optimaal kun je de voorbereiding niet noemen. Het is toch weer een stapje beter dan vorige week'', doelde ze op de NK afstanden waar ze 38,37 en 38,51 klokte.