BERLIJN - De vreemdelingenpolitie van Amsterdam heeft bij de KNSB documenten ingezien van de schaatsers Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld.

Zij willen zich door naturalisatie tot Kazach plaatsen voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen van Vancouver.

Een woordvoerder van de schaatsbond bevestigt de berichtgeving hierover in dagblad Trouw van zaterdag. De schaatsers dreigen door de procedure hun Nederlandse nationaliteit kwijt te raken.

De KNSB kreeg de documenten onlangs van de Kazachse schaatsbond. Als blijkt dat de gegevens echt zijn dan hebben de schaatsers momenteel geen geldige verblijfsstatus.

Dubbele nationaliteit

De Nederlandse wet bepaalt namelijk dat iemand die vrijwillig van nationaliteit wisselt het recht op het Nederlanderschap verliest. De vijf, van wie Bovenhuis is afgehaakt, waren daarvan niet op de hoogte, zo meldt Trouw. De schaatsers zou zijn voorgehouden dat ze een dubbele nationaliteit konden aanhouden.

Bij de NK afstanden mochten de schaatsers vorige week niet deelnemen, omdat ze nu een Kazachs paspoort hebben. Bovenhuis zegt echter nooit een officieel document te hebben getekend.

''De zorgplicht ligt nu eerst bij de schaatsers zelf. Het is een zaak van de vreemdelingenpolitie'', aldus de woordvoerder van de KNSB.

Gerechtigd

De schaatsers mogen momenteel ook niet als Kazach deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat zei Jan Dijkema, bestuurslid van de internationale schaatsunie ISU, zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn.

''Op dit moment zijn ze niet gerechtigd om voor Kazachstan uit te komen. Een aantal formaliteiten zijn nog niet in orde. We moeten allerlei documenten hebben en die hebben we nog niet.''