Het duurt nog ruim een half jaar voordat het WK in Zuid-Afrika begint, maar de schermutselingen betreffende de te selecteren spelers is reeds begonnen. Is Van Bronckhorst nog goed genoeg? Is Theo Jansen niet beter dan Stijn Schaars? Kunnen Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart wel mee als ze zo weing spelen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen heeft er een mening over en dat hoort zo in het voetbal.

De lobby voor Edwin van der Sar is logisch. Hij is één van de beste keepers ter wereld en Maarten Stekelenburg is niet overtuigend. En dan is er natuurlijk de onvermijdelijke Clarence Seedorf.

Voor of tegen

Clarence Clyde Seedorf debuteerde op 4 november 1992 in het eerste elftal van Ajax. Sindsdien is het nooit meer rustig geweest rond de middenvelder. Dat heeft alles te maken met zijn karakter en zijn uitstraling. Als 16-jarige liep hij er al bij alsof-ie een routinier was.

Ballen opeisend, aanwijzingen gevend en een houding van: geef mij de bal nou maar, dan komt het wel goed. Hadden we hier te maken met een nieuwe Cruyff, een nieuwe Maradona?
Dat bleek niet het geval. Een uitstekende voetballer, dat stond buiten kijf, maar niet zo goed als-ie zelf dacht of pretendeerde te zijn.

Teenagers mogen best flair hebben, maar bij Seedorf ging het tegen hem werken. En hij voedde dat zelf door op de verkeerde momenten zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zijn gemiste strafschoppen mag ik toch legendarisch noemen.

Ik zat op Anfield toen Clarence zijn penalty tegen Frankrijk miste tijdens het EK ’96. Teleurgesteld natuurlijk, maar wat mij het meest opviel was dat hij getroost werd door Bernard Lama en Christian Karembeu ! Geen Oranje-speler in z’n buurt ........

Respect

Seedorf is één van de meest succesvolle Nederlandse voetballers. Dat word je niet zomaar. Zijn tegenstanders vinden het logisch als je bij clubs als Ajax, Real Madrid en Milan speelt. Zijn voorstanders menen dat zulke clubs je niet kopen als je niks kunt. En pronken met het feit dat hij met drie verschillende ploegen de Champions League won. Een unicum.

Zijn erelijst spreekt voor zich. Je moet heel erg goed kunnen voetballen wil je überhaupt voor Madrid of Milan in aanmerking komen. Die voetbalcapaciteiten staan niet ter discussie. Maar bij velen roept hij aversie op door zijn trotse houding en zijn betweterige manier van doen.

Clarence is ijdel en sociaal. In Suriname liet hij een stadion bouwen, dat ook zijn naam draagt. Waarom het stadion niet naar de door hem zo bewonderde Neslon Mandela genoemd? Dat zou meer klasse verraden.

Hij is aandeelhouder bij Serie C-club AC Monza Brianza 1912 en zorgt dat broer Cedric en neef Stefano er een contract krijgen. Met de Champions for Cildren Foundation doet hij veel goed werk.

Oranje

Dat is allemaal leuk en aardig, maar moet Seedorf naar het WK. En dan dienen er louter voetbalcriteria te worden gehanteerd. Dan spelen een erelijst en of je wel of geen aardige gozer bent niet mee. Wat voegt hij toe aan het Nederlands elftal? In ieder geval routine. Is dat nodig? Nee.

Die is er genoeg met spelers als Van Bronckhorst en Van Bommel en de rest is ook geen twintig meer. Oranje speelt, voorlopig, met Van Bommel en De Jong als verdedigende middenvelders. En De Zeeuw en Schaars achter de hand. Mark is onomstreden en Nigel ontwikkelt zich fantastisch bij City. Hij was laatst zelfs aanvoerder van een team vol vedettes. Demy is in topvorm.

Blijft de niet overtuigende Stijn over. Al zou je Seedorf boven hem verkiezen, hij blijft tweede man achter De Jong. Clarence is geen tweede man. Of de positie van aanvallende middenvelder. Met mannen als Van Persie, Sneijder en Van der Vaart issie kansloos. Hij geeft zelden een beslissende pass en scoort weinig, vereisten op die plek in het elftal.

Clarence Seedorf liet in het tweeluik tegen Madrid mooie dingen zien. De pass op Pato was prachtig, maar lang niet van het niveau als de bal van Frank de Boer op Dennis Bergkamp in 1998.

In San Siro maakte hij een fantastische (hak-) 1-2 met Ronaldinho en vocht schitterende, mannelijke duels uit met Lassana Diarra. Maar in Oranje is de inmiddels 33-jarige voorbij gestreeft door een nieuwe generatie. Laat Seedorf lekker belangrijk zijn bij Milan, temidden van zijn generatie-genoten.