BRUSSEL - De Belgische wielrenner Dimitri de Fauw heeft zelfmoord gepleegd.

Dat heeft zijn Nederlandse ploeg AA Cycling Team vrijdag bevestigd op zijn website. ''Vol ongeloof hebben wij kennis moeten nemen van het overlijden van onze Belgische baanrenner Dimitri De Fauw. Op 28-jarige leeftijd beroofde hij zichzelf van het leven''.

De Fauw was jarenlang een vaste waarde in het zesdaagsecircuit en veroverde op de piste Belgische titels in verschillende disciplines.

Woensdag eindigde hij samen met de Deen Marc Hester nog als zevende in de Zesdaagse van Grenoble.

Actief

De Fauw was ook actief op de weg. Van 2003 tot 2005 reed hij voor QuickStep. In 2006 maakte hij de overstap naar Chocolade Jacques.

Op het einde van dat jaar kwam De Fauw op de Zesdaagse van Gent in botsing met de Spanjaard Isaac Galvez, die overleed aan de gevolgen van zijn val. De Fauw worstelde daarna met een zware depressie.

Aangeslagen

Baanwielrenner Iljo Keisse reageerde aangeslagen op het nieuws. ''Hier ben ik echt niet goed van'', zei Keisse, die deze week net als De Fauw actief was op de piste van Grenoble. Na afloop van de wedstrijd reden de twee samen met Gianni Meersman terug naar België.

''Ik heb gans de nacht gereden en heb niets abnormaals gemerkt. Hij vertelde gans de rit grappige anekdotes'', vertelde Keisse verder.

''Toen ik hem woensdagochtend om acht uur afzette aan de McDonalds in Evergem, waar zijn vriendin hem stond op te wachten, wuifde hij nog. Hij ging me bellen om te gaan trainen voor de Zesdaagse van Gent. Ik zal dat telefoontje nooit meer krijgen. Ik heb een vriend verloren.''

Baanploeg

Keisse en De Fauw trainden in hun jeugd samen en groeiden ook allebei door naar de nationale baanploeg.

''De laatste jaren had ik wat minder contact met hem. Maar wanneer we elkaar zagen was het pure lol. Na het ongeluk met Isaac Galvez was hij soms wel stiller dan gewoonlijk. Ik denk dat dat ongeluk door zijn hoofd is blijven spoken.''