BERLIJN - Renate Groenewold kan zich vrijdag als eerste Nederlandse schaatsster plaatsen voor de Olympische Spelen. De rijdster van TVM heeft dankzij haar wereldtitel op de 3000 meter een beschermde status gekregen van de KNSB.

Als Groenewold een wereldbekerwedstrijd op die afstand wint, wordt ze rechtstreeks toegelaten tot de Spelen in Vancouver.

De eerste kans voor Groenewold is vrijdag in Berlijn.

In de elfde en voorlaatste rit van de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen neemt de Nederlandse, onlangs geopeerd aan een hernia, het op tegen de Duitse Stephanie Beckert.

Kramer

Bij de mannen is Sven Kramer de enige met een beschermde status, op twee afstanden. Als hij dit weekeinde in Duitsland de 5000 meter wint, is hij op die afstand zeker van de Spelen. In Hamar, over twee weken, kan Kramer zich ook kwalificeren op de 10 kilometer.

In Berlijn staan vrijdag bij de mannen twee afstanden op het programma. Op de 500 meter treft Nederlands kampioen Jan Smeekens de Fin Pekka Koskela. Stefan Groothuis lootte op de 1000 meter landgenoot Jan Bos. Groothuis is Nederlands kampioen op de kilometer.