LONDEN - Arsenal heeft AZ woensdag pijnlijk duidelijk gemaakt dat de kampioen van Nederland nog veel te kort komt om zich echt te kunnen meten met de Europese top.

De ploeg van trainer Ronald Koeman had in het Emirates Stadium geen schijn van kans tegen de Engelse club van Robin van Persie: 4-1.

Door de nederlaag van Olympiakos Piraeus bij Standard Luik behoudt AZ in elk geval nog wel een minieme kans op de tweede plek in groep H.

Koeman gaf na afloop toe dat hij de hoop op overwintering in de Champions League eigenlijk al heeft opgegeven.

Niet onmogelijk

''Het kan wel, met twee zeges is het niet onmogelijk. Maar dat is denk ik niet meer reëel'', aldus de coach, die ook constateerde dat zijn ploeg in vergelijking met Arsenal veel kwaliteit mist.

De Alkmaarders konden in het imposante Emirates Stadium nauwelijks vat krijgen op de tegenstander.

De Engelse topclub gaf AZ ook geen moment de kans op adem te komen. Arsenal hoefde bij balverlies maar een beetje druk te zetten en de Alkmaarders leverden de bal alweer in.

Gespannen indruk

Doelman Sergio Romero, die net als de andere AZ-spelers een gespannen indruk maakte, zag daardoor de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen. ''Arsenal speelde bij vlagen fantastisch'', sprak Koeman bewonderend.

Romero maakte al vroeg in de wedstrijd een knullige fout door een terugspeelbal van Maarten Martens op te pakken. Bij de indirecte vrije trap op zes meter van het doel kreeg Romero hulp van zijn ploeggenoten, die bij het lage schot van Van Persie niet opsprongen maar op de grond bleven staan.

Barsten

Het was echter onvermijdelijk dat AZ zou barsten onder de aanvalsdruk van Arsenal en dat gebeurde uiteindelijk halverwege de eerste helft. Cesc Fabregas kreeg op de rand van het zestienmetergebied de ruimte om aan te leggen, de traag reagerende Romero kreeg geen hand meer achter het rollertje van de Spaanse middenvelder.

''Normaal pakt hij dit soort ballen, maar nu zat hij fout. Doodzonde'', aldus Koeman. Nog voor rust moest AZ opnieuw een doelpunt incasseren. Bijna achteloos bekroonde Samir Nasri een snelle uitbraak van Arsenal met een schot in de hoek (2-0).

Hoofdschuddend

Koeman zag op de bank hoofdschuddend toe hoe zijn elftal de suprematie van Arsenal gelaten accepteerde. De Alkmaarders riepen voor de wedstrijd nog stoer dat de uitslag van de thuiswedstrijd (1-1) veel vertrouwen had gegeven voor de tweede confrontatie met Arsenal.

Toch leek geen enkele AZ'er echt te geloven in een stunt tegen de halvefinalist van afgelopen seizoen. De ploeg van Koeman miste agressiviteit in de duels en rust aan de bal om het Arsenal moeilijk te maken.

Kansloos

Dom balverlies van Moussa Dembélé op het middenveld leidde de derde treffer van de Engelsen. Binnen vijf tellen lag de bal voor de voeten van de vrijstaande Fabregas, die zijn tweede van de avond maakte.

Nadat Abou Diaby de vierde treffer van Arsenal had gemaakt, deed AZ in de slotfase nog wat terug via invaller Jeremain Lens: 4-1. ''We waren na rust vrijwel kansloos, al hadden we nog wel een tweede doelpuntje kunnen maken, vind ik'', concludeerde Koeman.